Actualitat
6 de novembre de 2017

Famílies de l'Horta gaudeixen d'una jornada lúdica al Museu Horta Sud amb el taller Espanta la por!

El Museu Comarcal de l'Horta Sud va acollir aquest dissabte el taller familiar gratuït emmarcat en el cicle ?Espanta la Por! Per Tots Sants, monstres valencians'. Una vintena de persones van participar per equips en l'enregistrament de curtmetratges en les instal·lacions del museu amb la iconografia dels monstres valencians com a eix temàtic. Una activitat produïda pel Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March dins del cicle ?Espanta la Por! Per Tots Sants, monstres valencians' de la Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d'Etnologia. Als assistents a aquest taller, cal afegir el centenar d'alumnes de cinquè i sisè de primària de diferents col·legis de l'Horta que han gaudit d'una jornada lúdica i didàctica en les instal·lacions del museu, on han pogut rodar seqüències d'època, amb recreacions d'indumentària de principis del segle XX, dins de les set jornades organitzades pel museu, que presideix Carlos Fernández Bielsa, entre el 17 d'octubre i el 12 de novembre.

Les persones participants troben, a més, en les diferents estades siluetes dels monstres valencians, contes, històries i llegendes sobre ells i, a més, com a activitat final poden gravar un curtmetratge amb aquesta temàtica.
?Des del Museu portem anys treballant en la creació de sinergies amb altres institucions museístiques depenents de diferents administracions. Aquest cicle d'activitats, que han pogut gaudir més d'un centenar de persones, és una prova d'açò? assenyalava Carlos Fernández Bielsa, president Museu Horta Sud.

La Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d'Etnologia han dissenyat aquest cicle amb una programació d'activitats dirigides tant a públic adult com a infantil que pot consultar-se en la seua pàgina web. L'objectiu principal és reivindicar, al voltant del Dia de Tots Santos, moment molt influït per la festa nord-americana de Halowen, l'existència en l'imaginari valencià de monstres propis com el Butoni, l'Home del Sac, els bruixes, la Tarasca, els donyets o el Drac del Patriarca, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana on aquests personatges són protagonistes de rondalles i llegendes.

A les «espantacriatures» valencianes ja no només les trobem en la memòria oral dels nostres avis: ara han passat a formar part de molts llibres que arrepleguen rondalles i treballs de recerca. Per açò en les biblioteques participants, a més, les persones podran trobar lectures molt interessants que parlen d'ells. El projecte ha sigut inclòs en el Pla Valencià de Foment Lector 2017-2021 ?Llegim, llegim, llegim? de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la GVA i compta amb el suport del Servei de Formació del Professorat-CEFIRE Específic d'Infantil de la Conselleria d'Educació.

En l'edició de 2017 el projecte s'ha desenvolupat en escoles, més de 80 biblioteques públiques ?on s'han fet tallers d'animació lectora- i en museus etnològics locals, com el Museu Comarcal de l'Horta Sud.