Medi Ambient
logo medi ambient.png
dimecres, 16 de novembre de 2022

La joventut en fòrums internacionals per a salvar el planeta

La joventut en fòrums internacionals per a salvar el planeta

Actualment, quasi tot el món coneix Greta Thunberg, la famosa activista mediambiental i ambientòloga sueca.

Font. Foto: https://www.heraldo.es/noticias/sociedad/2019/12/13/por-que-molesta-tanto-greta-thunberg-1348625.html

Greta ha participat en nombrosos fòrums internacionals i cimeres sobre el clima, i ha inspirat molts jóvens a manifestar-se en contra de com actuen els seus països per tal d’evitar el sobrecalfament global i, per tant, les seues conseqüències sobre el nostre planeta.

Font. Foto: https://www.elindependiente.com/wp-content/uploads/2019/10/5d8e37fd9cadc-980x550.jpg

Però, algú recorda Severn Cullis Suzuki? Va ser una xiqueta canadenca de 12 anys que va provocar un silenci sorprenent a la sala de la Cimera de Rio o Cimera de la Terra, celebrada del 3 al 4 de juny de 1992 a la ciutat de Rio de Janeiro, Brasil, quan va fer la pregunta del milió: Es van haver de preocupar vostés per estes coses quan tenien la meua edat?

Severn Cullis Suzuki – Foto presa de Time.com

Esta qüestió la va plantejar després de parlar de la fam infantil, de la mort d’animals per la desaparició del seu hàbitat, de la seua por d’exposar-se al sol pel problema existent del forat de la capa d’ozó, del seu temor a respirar l’aire per desconéixer quins productes químics hi conté.

Val la pena vore el vídeo del discurs, entre d’altres, per l’impacte que va causar esta pregunta: com s’hi reflectí en les cares i en el llenguatge no verbal de les persones presents.

Va ser la primera Greta Thunberg o, realment, Greta va ser la segona Cullis Suzuki.

Ambdós tenen molt en comú en les seues reivindicacions respecte a la desaparició d'ecosistemes, l’extinció massiva d’espècies i la preocupació pel futur de la salut del planeta. Esta dada ens fa conscients que no s’ha avançat el que calia i a la velocitat adequada, a pesar dels aproximadament 30 anys que han passat des de les seues intervencions als fòrums internacionals.

En 2019, Greta Thunberg va intervindre amb este discurs a la Cimera Climàtica COP25 que se celebrà a Madrid.

Si escolteu ambdós ponències, observareu que les diferències venen marcades pels diferents contextos en les quals s’emmarquen. No és el mateix dir-ho la primera vegada que, després de 30 anys, haver de repetir-ho amb una impotència major i amb unes dades més alarmants:

  • Greta ja esmenta la gent que actualment patix les conseqüències del canvi climàtic com un fet palpable que mostra les conseqüències en els nostres dies.

  • Mentre Cullis afirma que els polítics diuen una cosa, però en fan una altra; Greta els diu: «només parleu de diners i de contes de fades sobre creixement econòmic etern», impassibles davant d’una extinció massiva d’espècies.

  • Greta ja parla amb terminologia més apropiada i concreta. Afirma, fins i tot, que la reducció d’emissions de carboni acordada, en el moment del seu discurs, té una probabilitat del 50% d’abaixar la temperatura del planeta en 1,5 °C. Podria no ser suficient per a ser acceptada com a poc arriscada.

  • La desesperació i l’enfadament de Greta es mostra més patent en els seus missatges i els seus gestos: «Com s’atrevixen?», «...no són madurs i no diuen les coses com són». Fins i tot, parla de «traïcions».

  • Greta va més enllà quan diu: «el món està canviant i el canvi vindrà, us agrade o no». Tanmateix, la conclusió del discurs de Cullis és: «feu que els vostres actes reflectixsquen les vostres paraules», referint-se als governants.

  • Una altra diferència notable és que, a causa que en 1992 el desenvolupament del món digital era molt menut, Severn Cullis Suzuki a penes va ser criticada, més bé va ser ignorada i la seua intervenció va caure en l’oblit. Pel contrari, amb la proliferació de les xarxes socials, Greta ha sigut atacada per la seua joventut, pel seu gènere i fins i tot per la seua condició d’Asperger. Les crítiques van dirigides més a la seua condició personal que al contingut del seu discurs que realment és el que molesta als negacionistes, als CEO d’indústries extractives, als interessos econòmics de les multinacionals, etc.

En la lluita contra el canvi climàtic, com veieu, la participació reivindicativa de la joventut per la salut del seu futur ha sigut notable i, és possible que hi semble interessada perquè ells són qui la sofriran. Severn Cullis Suzuki hui en dia és adulta i, en el seu moment, va fer la seua contribució. Actualment continua fent-ho . Tal vegada convinga reflexionar sobre quin ha de ser el paper de cadascun dels grups socials i de cada persona per a aportar la nostra contribució a posar fre a allò que sembla ser inevitable.

Foto i font: Severn Cullis Suzuki. Carta de la Terra. Publicat a https://cartadelatierra.org/severn-cullis-suzuki/

Severn Cullis Suzuki (Canadà) actualment és activista i escriptora de cultura i medi ambient, defensora de la iniciativa de la Cimera de la Terra de Canadà 2012 WE Canadà, presentadora de la sèrie de televisió d’APTN, Samaqan. Water Stories, i membre de la junta de l’Haida Gwaii Societat d’Educació Superior i la Fundació David Suzuki.