Massanassa és un poble localitzat a 8 km de València. Es pot accedir mitjançant la carretera nacional N-340 que la recorre de nord a sud; i la CV-4125 (accés aquest).

El terme municipal ocupa una superfície aproximada d'uns 6 km2 subdividint-se d'oest a est en quatre àmbits: nucli urbà, polígon industrial, marjal i Albufera.

 

Església parroquial de Sant Pere (s. XVIII)

 

Ajuntament municipal

Edifici conegut com Les Escoles Velles construït en 1932.

 

Auditori Salvador Seguí

L'Auditori de Massanassa Salvador Seguí és la infraestructura cultural més important del municipi de Massanassa. Juntament amb l'Edifici Sociocultural i la Sala Gabriel Cuallado completa els espais destinats als serveis de Cultura que l'Ajuntament posa a la disposició dels ciutadans per a la realització d'activitats teatrals, musicals, artístiques, etc.

L'Auditori Salvador Seguí va ser inaugurat el 29 d'abril de 2016 i deu el seu nom al catedràtic de música Salvador Seguí, massanasser i destacat promotor de les activitats musicals a Massanassa. Va ser durant anys, el director artístic del cicle de concerts Música i Festa, que se celebra a la fi de juny, com a colofó a les Festes Majors de Sant Joan.

 

Col·lecció Etnológica Juan Comes

La Col·lecció Etnològica iniciada per Juan Comes Nácher, es pot contemplar al pati de l'Antic

Ajuntament (C/Major, 15). L'objectiu de la creació d'aquest espai expositiu és conservar part de la riquesa etnològica local. En la concepció d'aquest espai s'intenta mostrar a les noves generacions un model de vida, que reflecteix el sorgir dels dies, dins de la història de Massanassa, és a dir, la vida agrícola, especialment el cultiu de l'arròs, que fins ara constituïa la seua senya d'identitat d'un poble agrícola.

La col·lecció compta amb més de dos-cents seixanta peces, que estan catalogades en dos classes: vida domèstica i treball del camp. La col·lecció és un element d'espai educatiu i de coneixement del temps passat, perquè no s'oblide la manera de ser, d'actuar, de treballar i, en definitiva, la manera de viure dels seus avantpassats. La visita es pot realitzar de manera gratuïta en hores d'oficina.

 

Alqueria de Soria (s. XVIII)

Alqueria típica de la comarca de l'Horta, rehabilitada com l'escola d'adults del municipi.

 

Festes majors

Les Festes Majors de Massanassa se celebren en honor al Santíssim Crist de la Vida, sent el dia de la Festa, per excel·lència, el 24 de juny, dia de sant Joan, ja que segons la tradició, en el segle XIX durant una de les epidèmies de còlera, es va demanar la intercessió del Crist de la Vida i aquesta epidèmia va remetre a partir del dia 24.

Les Festes comencen aproximadament dos setmanes abans de l'esmentat dia 24, amb la Presentació oficial de les Festes, celebrant un espectacle musical.

Com a actes més importants podem destacar, a part de la Presentació: el Festival de Paelles. Els espectacles infantils que es desenvoluparen al llarg de la setmana. La Cavalcada, el Festival de Bandes de Música i la foguera de Sant Joan, servint-se gratuïtament entrepans de xoriço i llonganissa als espectadors i participants de la Foguera i la Revetla que se celebra conjuntament.

El dia 24 de juny se celebra una important mascletà al migdia, l'ofrena de flors a la vesprada i la processó.

Dins de la Setmana de Festejos, se celebra la Setmana Esportiva que inclou diverses competicions esportives com a futbol, natació,d de la bici, escacs, pilota i moltes més. Immediatament després de les Festes Majors, se celebra "Música i Festa": certamen musical de caràcter internacional de gran qualitat.

Al llarg de l'any se celebren diverses festivitats coincidint amb algunes dates assenyalades.

Descarrega el programa de Festes 2023

Falles

Se celebren el mes de març, finalitzant el dia 19, dia de sant Josep, d'aquest mes. En la localitat es planten quatre monuments, d'acord amb les quatre agrupacions falleres que existeixen.

Festes de Moros i Cristians

En el marc de les festes patronals de Sant Joan, les filaes mores i cristianes, agrupades en la unió de filaes Intercomparsa, s'uneixen a les celebracions organitzant juntament amb l'Ajuntament la Gran Entrada Mora i Cristiana.

Participen activament en la desfilada, així com en la resta d'activitats lúdiques, ja que constitueixen un dels pilars de les festes de Sant Joan. Sumen esforços igualment per a la celebració del Mig Any, en el qual les agrupacions desfilen pel municipi amb les tradicionals gel·labes mores i les sobrevestes cristianes.

Festes del 9 d’Octubre

Al voltant de la data del 9 d'Octubre se celebren diversos actes festius i culturals patrocinats per la Regidoria de Cultura.

Festes de Nadal i Reis

Commemoren el Nadal i els Reis amb activitats i espectacles dirigits especialment als xiquets, destacant la Cavalcada de Reis el dia 5 de gener que compta amb la participació de diverses entitats de la localitat.

El sector oriental de Massanassa (la Marjal) ofereix una exclusiva i variada agrupació faunística i florística mediterrània molt especial. Considerada com el jardí de la ciutat, el municipi compta a més amb una heterogeneïtat floral en les seues zones verdes urbanes dignes de ser admirades pels seus habitants.

Per a enumerar els grups de fauna i flora presents s'ha precedit a associar els diferents ecosistemes que hem trobat en el municipi amb un llistat de les espècies típiques que podem trobar en ells.

Arrossars: una zona d'excepció en aquest enclavament és la situada en la part més meridionalde tot el terme, situada al costat dels "Tancats de Noi" i "Burriel", en l'extrem final del barranc i confrontant amb el llac de l'Albufera. Aquesta es troba constituïda per una comunitat vegetal de canyissos i plantes, i constitueix amb tota seguretat el punt de majorvalor ecològic, en ser utilitzat com a àrea de nidificació per nombroses espècies d'ocells.

L'Albufera: recomanem visitar el Parc Natural de l'Albufera. Passejant a peu, amb bici, a cavall o amb barca descobriran un dels espais més singulars del litoral mediterrani. Hi ha tres rutes que comencen en el poliesportiu. Hem de ser conscients del privilegi i la responsabilitat que tenim en la conservació d'aquest ecosistema.

Horta: podem trobar xicotetes parcel·les cultivades amb cebes, cols, fenoll, remolatxes, carxofes, creïlles o cards, segons les diferents estacions de l'any, i alguns camps de cítrics, sent aquests últims més abundants en la part més pròxima al polígon industrial. D'aquesta manera, en trobar diferents ambients dins d'aquesta zona agrícola, com camps de taronges, hortalisses, cultius ornamentals, granges intensives, podem observar al llarg de l'any variades espècies.