Manises és una ciutat molt ben comunicada. Es pot accedir per carretera des de la A-3 (eixida 349-a, prendre la V-11 direcció Manises) i des de la A-7 (eixida 501, prendre la V-30 direcció València, eixida 12 direcció Manises). Compta a més amb les línies 3, 5 i 9 de metre, línies regulars d'autobusos a València i poblacions veïnes, i un aeroport situat a només 8 km de València.

 

Els plats més benvolguts de la cuina local són els arrossos (Arròs al forn, fesols rodats (fesols, oli i all), coca escudellà, fesolà (fesols amb carn de porc), en les seues diferents maneres d'elaborar-los: caldosos, secs, al forn, etc., Per això la base del menjar de Manises és l'arròs encara que no s'han d'oblidar els plats rostits, els seus pernils, formatges o fins i tot els gaspatxos.

Manises destaca en el gastronòmic pels seus dolços i rebosteria tradicional, amb dolços tan saborosos com les orelletes, coques fines, bunyols, confits i l’orxata.

Avinguda Blasco Ibáñez

On es troba el monument al ceramista maniser, especialment a Sr. José Gimeno Martínez (1969), creu amb incrustacions ceràmiques i monòlits ceràmics amb el procés d'elaboració de la ceràmica i la vida i obres de Vicent Blasco Ibáñez.

 

Antiga Escola de Ceràmica

Edifici d'estil neoclàssic que va albergar la primera escola de ceràmica del municipi. Actualment alberga una guarderia infantil i la seu de la Banda Municipal 'L'Artística Manisense'.

 

Façana de l’Antiga Fàbrica de Francisco Valldecabres

Façana neoclàssica inspirada a la Llotja de Mercaders de València, pertanyia a una de les fàbriques de ceràmica més importants de la primera meitat del segle XX.

 

Església Parroquial Sant Joan Bautista

Edifici del s. XVIII en el qual destaca la seua cúpula coberta de teules de reflex daurat i l'àmplia decoració ceràmica de l'interior d'estil s. XVIII. Té una cúpula única en el món, coberta de teules de reflex daurat. Destaca també per l'àmplia decoració de ceràmica a l'estil del s. XVIII (1734-1751).

 

Plaça del Cor de Jesús

Està situada al barri antic de Manises, i se la coneix també com l'antiga plaça del Mercat, ja que és el lloc on es feia antigament el mercat. Té una zona enjardinada i un espai per a acollir actuacions a l'aire lliure.

 

Capella de Sant Antoni

Capella que formava part de l'estructura de la primitiva església (s. XIV). Conserva la porta de ferro gòtic original.

 

Museu de Ceràmica de Manises

Museu instal·lat en una antiga parcel·la del s. XVIII. El museu mostra una completa col·lecció de la ceràmica produïda a Manises des del s. XIV a l'actualitat.

 

Edifici “L’Art”

Té una façana amb belles mostres de taulells i amb una part dedicada a l'estil àrab amb reflexos metàl·lics. Alberga, des de 2011, el MUMAF (Col·lecció Museogràfica de Fotografia de Manises “Carlos Sanchis”).

 

Mercat Municipal “Los Filtros”

Façana decorada amb nombrosos panells ceràmics en què es representen els usos i costums dels mercats en el segle XVIII.

 

Casa de la Cultura

Edifici d'estil neogòtic (antic convent de carmelites) envoltat del jardí del Boscany, decorat amb panells ceràmics representatius de jocs infantils. Alberga la sala d'exposicions Ceramista José Gimeno Martínez.

 

Parc de Gabriel Navarro Pradillos

En aquest parc es poden contemplar panells de ceràmica amb els escuts de les províncies d'Espanya.

 

Plaça de Rafael Atard

Plaça decorada amb murals ceràmics en què es representa la flora i la fauna autòctones de la Comunitat Valenciana.

 

Plaça d’Espanya

Plaça que se serveix d'homenatge a l'aigua, i per a això, s'ha utilitzat la ceràmica més representativa de la ciutat de Manises.

 

Aqüeducte “Els Arcs”

Es tracta d'un conducte d'aigua en els arcs del qual podem trobar estalactites. D'origen romà, està declarat Bé d'Interés Cultural.

 

Festa i Cavalcada de la Ceràmica

Sens dubte la Festa i Cavalcada de la Ceràmica són els dos actes lúdic-culturals més importants en l'agenda d'activitats de la ciutat. Tots dos festejos declarats Festa d’Interès Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana estan molt vinculats amb les seues tradicions i, especialment, amb la seua ceràmica.

Els actes comencen el cap de setmana anterior al 19 de juliol (dia de Santes Justa i Rufina) amb la Festa de la Ceràmica. Durant aquests dies es viuen experiències amb la ceràmica gràcies als artesans que ens mostren, en viu i en directe, diferents tècniques, estils i labors pròpies del seu treball quotidià.

Als artesans els trobarem en diferents haimes personalitzades segons la seua especialitat com, per exemple, l'haima de terrissaires on compartiran les seues habilitats tornejant a l'aire. A més hi ha disponibles altres haimes especialitzades en vímet, socarrats, pintura, flors, ceràmica de reflex, escultura en fang, joieria i rakú. Tenim l'oportunitat de posar en pràctica l'aprés en les diferents haimes i portar-nos a casa la nostra pròpia peça. També és el lloc idoni per a visitar els punts de venda i exposició i adquirir una creació única de mans dels nostres artistes i artesans que, sens dubte, els comptaran tots els detalls de la seua peça.

A més durant la Festa de la Ceràmica es realitzen activitats com a exposicions, jornada de portes obertes i altres activitats vinculades a l'artesania i a la ceràmica. El 18 de juliol, vespra del dia gran de les Festes Patronals, la Clavaria de Santes Justa i Rufina celebren un acte únic en el món i digne de veure com és la Cavalcada de la Ceràmica”. Una desfilada de carrosses des de les quals els clavaris obsequien veïns i visitants amb milers de peces de ceràmica. Plats, tests, cendrers, pitxers i moltes altres peces, fabricades per empreses i artesans de la ciutat, són entregades com a record als assistents en un acte que tracta de posar en valor les tradicions més vinculades a la nostra cultura i història.

Ací podeu consultar el programa de Festes de la Ceràmica 2023. 

Moros i Cristians

Els Moros i Cristians de Manises, se celebren del 28 de juny al 7 de juliol. Els actes més destacats són, el pregó, l'Ambaixada Mora, l'Entrada Mora, l'Ambaixada Cristiana i l'Entrada Cristiana.

Festes Patronals

Del 12 de Juliol al 19 de Juliol. Les festes patronals de Manises vénen carregades amb activitats lúdiques, culturals i religioses per a xicotets i majors. Teatres infantils, jocs, parcs aquàtics, revetles, i sopars de germanor, són només algunes de les activitats programades per a aquestes Festes de Manises.

Aquestes tradicionals festes, conegudes en tota la Comunitat Valenciana, se celebren a Manises des de 1979, constituint en l'actualitat una de les principals festes ja que, omplin els carrers de llum, color i so.

Ací podeu consultar el programa de Festes de Manises 2023. 

• Cavalcada de Reis

Sant Antoni Abad

Corpus Christi

Setmana Santa

La Candelaria

Sant Vicent Ferrer

Els majos

Exaltació de la Creu

 

RUTA DE LA CERÀMICA

L'Ajuntament de Manises a través de la seua Oficina de Turisme, ofereix la possibilitat de conéixer la ciutat en grup.

Els més de 700 anys de producció ininterrompuda han deixat la seua empremta a la ciutat i aquesta Ruta de la Ceràmica et brinda l'oportunitat de conéixer la història a través d'edificis emblemàtics, monuments i jardins.

Els grups han d'estar formats per un mínim de 15 persones, 7 idiomes: castellà, valencià, gallec, anglés, francés, alemany i italià.

TURISME ACTIU

A Manises podràs viure experiències úniques. Activitats en les quals estaràs en contacte amb la naturalesa com a caiac, senderisme, golf, etc, amb les quals, a més, podràs gaudir en companyia dels teus amics i familiars.

La ciutat també t'ofereix plans originals i molt divertits com com ser agricultor per un dia o aprendre a volar.