Medi Ambient
LLUITA contra la pobreza energética.jpg
dijous, 17 de febrer de 2022

Setmana europea de lluita contra la pobresa energètica 2022.

La setmana de la lluita contra la pobresa energètica, fa commemoració a la tercera i última onada de fred que va colpejar Europa en febrer del 1956, durant eixe mes es van viure gelades excepcionals mai anteriorment registrades, convertint-se en l’hivern més dur d’Europa, on es registraren fins a –32 °C en l’Estany-Gento a Lleida i –7 °C a València

Es definix com a pobresa energètica “la situació en la qual una llar és incapaç de pagar una quantitat d'energia suficient per a satisfer les seues necessitats domèstiques. A més, està obligada a destinar una part excessiva dels ingressos a fer front a les factures per tal de mantenir l'habitatge en condicions adequades (18 a 21 °C a l'hivern i 25 °C a l'estiu) segons l'OMS”.

Aquesta és una iniciativa que pretén promoure:

 • La importància de la pobresa energètica en les llars espanyoles, ja que és un fet que moltes famílies han d'afrontar: elegir entre alimentar-se o escalfar la casa a l'hivern.
 • Fomentar el debat entre tots els agents, institucions i la ciutadania.
 • Fomentar la col·laboració entre països i organitzacions europees per fer front a la problemàtica.

En ple segle XXI, fins a un 11% d'habitatges espanyols (l'equivalent a 5,1 milions de persones) són incapaços de mantindre la seua llar a una temperatura adequada els mesos d'hivern i, llavors, viuen sotmesos a la pobresa energètica.

Algunes de les causes d'aquesta problemàtica és deuen a:

 • Un deficient aïllament de les cases que provoca que per tal d'escalfar la llar a l'hivern, siguen necessàries grans quantitats d'energia.
 • Baixos sous de moltes famílies que no poden afrontar les despeses energètiques.
 • Usos de mètodes alternatius per a escalfar l'habitatge (vells brasers, estufes, etc.) que resulten perillosos en alguns casos.

El vídeo creat per l'organització sense ànim de lucre (La Vida Misma) resumix fàcilment el concepte de pobresa energètica.

La pobresa energètica comporta una sèrie de risc sobre la salut física i mental com l'agreujament de malalties cardiorespiratòries i de malalties cròniques, depressió, major prevalença de grips i refredats, absentisme laboral o escolar i fins i tot mort prematur.

Segons estudis de la Universitat Politècnica de Madrid, quasi un 23% de les llars espanyoles es troben en situació de risc per pobresa energètica, la qual és la causant de més de 38.200 morts al món en funció de la duresa de l'hivern o l'estiu.

Els col·lectius més afectats per la problemàtica de la pobresa energètica són les dones majors de 60 anys, nuclis familiars d'un únic progenitor i dones migrants, així com xiquets i xiquetes on en els seus primers estadis de desenvolupament tenen problemes per a guanyar pes i desenvolupen amb gran facilitat malalties respiratòries. 

 

Reduir la pobresa energètica és un repte actual que cal abordar urgentment, millorant la qualitat i quantitat d'energia en els llars, i fomentant sempre que siga possible les energies netes i respectuoses amb el medi ambient.

S'estan actualment desenvolupant iniciatives i projectes per tal de pal·liar i donar solució a aquesta problemàtica, però la realitat de moltes famílies és que la situació financera és complicada per repartir els seus ingressos entre serveis tan bàsics com l'alimentació. Algunes propostes que s'estan duent a terme des d'algunes administracions és la creació d'un abonament social on parcialment el consum efectuat és subvencionat. També podem fer una sèrie d'actuacions per tal de combatre la pobresa energètica:

 • Segellar portes i finestres mitjançant rivets de cautxú i silicona per tal que seguixen les més hermètiques possibles. Així com col·locar catifes a les habitacions per tal que no s'escape calor a través del sòl.
 • Utilitzar regletes amb interruptor per als aparells electrònics i, sobretot, que s'apaguen sempre que no s'estiguen utilitzant.
 • Renovar els vells electrodomèstics per altres més eficients i de baix consum de Classe A+++.
 • Mantindre una temperatura estable a la llar (idealment entre 19 i 21 °C).
 • Reemplaçar les bombetes convencionals per bombetes tipus led de baix consum. S'aconseguixen estalviar fins a 100 €/ any en la factura de la llum.