Actualitat
31 de gener de 2018

València Plaza organitza un debat sobre el potencial econòmic i social de l'Horta Sud

La comarca de l'Horta Sud, en la qual està emmarcada Mislata, és la més poblada de la Comunitat Valenciana i una de les més importants a nivell econòmic, polític i social. Per a debatre sobre el seu vertader potencial, definir el seu paper dins de l'àrea metropolitana i analitzar les relacions que manté la comarca amb la capital, València Plaza ha organitzat aquest matí un desdejuni amb destacats dirigents polítics, representants empresarials i altres sectors de la societat civil.

La trobada s'ha celebrat en un conegut hotel de València i ha estat presidit per Carlos Fernández Bielsa, president de la Mancomunitat i alcalde de Mislata, i el director de València Plaza, Javier Alfonso. Entre els convidats pel mitjà de comunicació per a debatre sobre "El potencial de l'Horta Sud" figuraven càrrecs públics de la Generalitat, com el secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, o els directors generals d'Administració Local, Toni Such, i d'Ocupació i Formació, Rocío Briones, així com la directora general del Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni, Empar Martínez.

La representació política la completaven el vicepresident de la Diputació de València, Toni Gaspar, i les tres vicepresidentes de la Mancomunitat de l'Horta Sud: Eva Sanz, alcaldessa de Benetússer, Elvira García, alcaldessa d'Alaquàs, i Isabel Martín, alcaldessa de Paiporta.

També han participat en el desdejuni Eva Blasco, presidenta de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València; Francisco Montesa, director d'oficines de Caixa Popular; Alfred Domínguez, president la Fundació Horta Sud; Alfred Ramos, president del IDECO (Institut d'Estudis Comarcals) i Enric Luján, director de Florida Universitària.

El desdejuni sobre la comarca de l'Horta Sud ha donat per a molt i han sigut nombrosos i interessants els temes que els participants han posat sobre la taula. Ordenació del territori, industrialització, protecció de l'horta, serveis públics, transport i mobilitat, polítiques d'ocupació, turisme, associacionisme o cooperativisme han sigut alguns dels temes sobre els quals els assistents han cimentat el que, al seu judici, és el vertader potencial d'una comarca amb prop de mig milió d'habitants.

A més de tots ells, en el debat ha eixit a col·locació en repetides ocasions la relació de tots aquests municipis i ciutats de l'Horta Sud amb València, la capital, als qui alguns han acusat de tenir una visió excessivament localista. I com ha apuntat Josep Vicent Boira i han coincidit posteriorment tots els integrants de la taula, "el futur serà metropolità i en aquest segle XXI hem d'apostar per consolidar una potent àrea metropolitana, no hi ha un altre camí".

L'alcalde de Mislata i president de la Mancomunitat ha sigut l'encarregat de tancar el debat agraint a totes i tots els assistents les seues aportacions: "Avui ens portem d'ací un bon grapat de conclusions i totes coincideixen a assenyalar l'enorme potencial de la nostra comarca". Bielsa, a més, ha demanat a totes les administracions "que deixem de mirar als nostres campanars i tinguem una visió més global dels serveis públics, perquè el nostre únic objectiu ha de ser millorar el benestar de la nostra ciutadania".
El director de València Plaza, Javier Alfonso, també s'ha mostrat molt satisfet amb aquesta experiència, de la qual destaca que tots els intervinents "han vingut a reconèixer que l'Horta Sud és una comarca que té un potencial tant econòmic com a social molt important, dels més potents de la Comunitat Valenciana".