Actualitat
30 de juny de 2017

Urbàlia Rurana tanca el XIV Cicle de Música al Museu

El mític grup Urbàlia Rurana, creat a 1990, fou l'encarregat de tancar el XIV Cicle de Música al Museu de l'Horta Sud. Amb el pati del museu de gom a gom, els aficionats a la música tradicional valenciana ballaren, cantaren i aplaudiren durant les quasi dos hores que va durar el concert. l'actuació estigué precedida de la conferència "Espais de convivència musical a la Mediterrània" de Jordi Reig a l'Andana del Museu. Mantenint l'esquema que singularitza este cicle de combinar teoria i pràctica amb una conferència i un concert. En aquesta edición han actuat també Jonathan Penalba, que presentà el seu primer disc en solitari, i els components del grup Bressolant amb Cristina Blasco com a solista.

Urbàlia Rurana du quasi tres dècades fent música d'arrel valenciana i mediterrània. La idea amb la que van nàixer era difondre un repertori prou treballat a una escala local i de País Valencià però poc conegut a l'exterior de la nostra geografia, i combinar-lo amb les músiques germanes de l'àmbit de l'Europa mediterrània, com ara les d'Eivissa, Occitània, el Piemont, Calàbria, Macedònia... La instrumentació del grup és exclusivament acústica per tal de preservar una sonoritat popular i ètnica de regust mediterrani.

La formació està composta per Josep Sebastià (dolçaina), Carles Gil (acordió), Toni Torregrossa (guitarra), Joan Buigues (tuba) i Bernat Pellisser (percussions i veu). Urbàlia Rurana va rebre el Premi RNE-Ràdio Quatre 1992 als Millors Arranjaments pel seu primer disc A la banda de migjorn, i el Premi Puig-Porret 1995 del Mercat de Música Viva de Vic pel seu treball en col·laboració amb el grup Primera Nota, Folk Nou.

El Cicle de Música al Museu està dirigit per Josep Vicent Frechina des dels seus inicis. És crític musical i literari, musicòleg, estudiós de la música i la cultura popular valenciana. Col·labora en diverses revistes, és secretari del Centre d'Estudis de l'Horta Nord i president de l'Associació "Tramús, Tradició i Música», un dels editors de la revista "Caramella", de la qual actualment és coordinador. Des de 2011 és el secretari del jurat dels Premis Ovidi Montllor als artistes que publiquen música en valencià.