Actualitat
15 de juny de 2024

Més de 150 persones acudeixen als tallers del Dia mundial de teixir en públic en el Museu de l'Horta Sud

La jornada de tallers i demostracions per a celebrar el Dia mundial de teixir en públic, que va acollir el Museu Comarcal de l'Horta Sud, ha batut un rècord enguany: més de 150 persones han participat en les activitats, entre elles un grup de xiquets i xiquetes. La de 2024 era la cinquena edició, ja que va començar en 2018 i es va interrompre durant dos anys per la pandèmia, encara que aquesta era la primera vegada que l'albergava el Museu.

La iniciativa està impulsada pel Museu Comarcal de l'Horta Sud, amb la col·laboració de la Casa de la Dona de Torrent, la professora de la qual Carolina Damonte (@knittingsheep) exerceix de coordinadora de la jornada. Les activitats es van desenvolupar al pati del museu i en les andanes.

El programa va començar a les 10 hores del dissabte, 15 de juny, amb la benvinguda de les persones participants. Mentre al pati de realitzava una demostració de brodat i estampació a càrrec de la il·lustradora Almudena Pérez, de Montanella, en l’andana es va iniciar un taller sobre com triar el fil que millor s'adapte a cada treball, que va incloure una prova de la signatura Coruja, productora de material lliure de crueltat animal.

A les 11 hores es va llegir el manifest comú d'aquesta jornada mundial, en el qual es reivindica una artesania que ha passat de generació en generació i que hui pot ser una manera d'elaborar roba amb materials naturals, enfront de les fibres sintètiques que ofereix el mercat.

El següent taller que es va organitzar abordava la importància de la mostra de tensió, i va estar a càrrec de l'experta tintorera Belén Rodríguez, de Bio Croche Yarns. De manera paral·lela, el pati va albergar una segona demostració de teixir en teler, basada en Telare, un projecte xilé de tapissos amb fibres reciclades.

Mentrestant, xiquetes i xiquets elaboraven en un taller específic pompons, polseres i brodats. Els regals també eren presents ja que es van realitzar quatre sortejos i un bingo en els quals el valor dels premis (material relacionat amb l'activitat) superava els 2.000 euros.

Una manta teixida amb la cooperación

Durant tota la jornada, el pati del museu va lluir una manta elaborada de quadrants que van ser teixits en l'edició de 2023 i que, posteriorment, l'associació Artic, que treballa a l'Horta Sud per a ajudar a persones que han superat addiccions, va unir per a conformar una peça, que ara serà donada a persones que la necessiten.