Actualitat
8 de setembre de 2021

Manises inaugura una exposició sobre les dones en la indústria ceràmica dins del cicle #20anys20pobles del Museu Comarcal de l'Horta Sud

La Mancomunitat de l'Horta Sud i el Museu Comarcal Josep Ferrís March han presentat aquest matí la segona de les exposicions del cicle #20anys20pobles amb el qual s'està celebrant el 20 aniversari del Museu. En aquesta ocasió el municipi que organitza l'exposició és Manises que proposa una mostra sota el títol de “Les dones en la indústria de la ceràmica”.

La presidenta de la Mancomunitat i del Museu Comarcal Eva Sanz i l'alcalde de Manises Jesús Borràs han sigut els encarregats de presentar la mostra que estarà oberta al públic fins al 15 de setembre amb entrada lliure i amb horari de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h.

La presidenta de la Mancomunitat va destacar la importància de fomentar el “coneixement entre els municipis de la comarca per a fomentar el sentiment de pertinença”. “Estem molt a prop però alhora lluny perquè molts dels nostres veïns desconeixen el patrimoni dels municipis que els envolten per això volem conéixer-nos millor amb aquest cicle d'exposicions”, ha explicat.

Per la seua part, Jesús Borràs ha remarcat que aquesta exposició “s'emmarca dins de les activitats organitzades entorn de la candidatura de Manises com a ciutat Creativa de la Unesco en la modalitat d'Artesania i Arts Populars, que suposa un gran repte per a la nostra localitat”.

La participació de la dona en la producció ceràmica de Manises se suposa que es va donar des dels seus orígens, però no és fins al segle XIX que existeix documentació explícita sobre aquest tema. La seua labor més reconeguda dins del sistema producció dels obradors i fàbriques de pisa va ser la que va realitzar a pinzell i mà alçada, però també va tindre un paper destacat en la decoració de taulells. Actualment, algunes dones també són reconegudes per la seua habilitat per a l'elaboració plàstica de flors, tant en pisa com en porcellana.

En l'exposició podrem observar fotografies d'alt valor documental que reflecteix la importància i la presència de la dona en la història ceràmica de Manises, així com la pel·lícula-documental “Reflexos de Manises”, datada de la dècada de 1940.