Actualitat
11 de juny de 2015

L'exposició "Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana" arriba al Museu Comarcal de l'Horta Sud

La mostra, coproduïda pel Museu Valencià d´Etnologia, el Museu de Pilota de Genovés i l'Ajuntament de Genovés, romandrà oberta al públic de forma gratuïta fins al 27 de juliol


Pilotes de "vaqueta", guants, didals, entrades de partides històriques, cartells o maquetes d'espais de joc són algunes de les joies que podem trobar en l'exposició "Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana" que acull el Museu Comarcal de l'Horta Sud fins al 27 de juliol. Es tracta d'una mostra coproduïda pel Museu Valencià d´Etnologia, el Museu de Pilota de Genovés i l'Ajuntament de Genovés que explica de manera clara i atractiva les bases fonamentals d'este esport.


Per a la Presidenta del Museu, Soledad Ramón, "es un privilegi comptar amb una exposició que té un nombre de recursos tan important, ja que permetrà als veïns de la comarca conéixer un esport que forma part de la nostra identitat territorial i advertir, a més, que la pilota és molt més que un joc tradicional, és una especialitat esportiva perfectament reglamentada que ha sabut mantindre's al llarg del temps com referent de la cultura i idiosincràsia valencianas".


Entre el material exposat trobarem panells informatius, una reproducció d'una escultura de l'artista valencià Manuel Boix, documents històrics, tot tipus d'utillatge, així com diversos audiovisuals que expliquen com es fabriquen els elements essencials del joc o com són els recintes on es practica cada una de les 18 modalitats reglades existents i quin nom rep cada part del trinquet, el carrer o el frontó.


?Esta mostra repassa l'esdevindre d'un esport que durant huit segles ha conviscut amb el poble valencià, paral·lel al seu desenrotllament i als seus diferents moments històrics", ha afegit la Presidenta en la inauguració.


D'altra banda, junt amb esta exposició, el Museu ha organitzat, del 20 de juny al 27 de juliol, un taller per a endinsar-se en les múltiples variants de la pilota valenciana, el vocabulari específic, les regles del joc, el seu arrelament en la comarca, així com els diferents mecanismes d'elaboració de pilotes. En estes sessions, gratuïtes i obertes a tots els públics, els participants aprendran a elaborar les pilotes típiques i les proteccions que els professionals es col·loquen en les mans. Per a poder participar només serà necessari inscriure's prèviament a través del telèfon: 961588221.