Actualitat
13 de juny de 2023

Les contractacions a la comarca de l'Horta Sud es disparen en maig amb un augment de més del 30 % respecte al mes d’abril

Les contractacions a la comarca de l'Horta Sud han augmentat durant el mes de maig un 32 % respecte al mes d’abril. En maig es firmaren a la comarca 9.366 contractes laborals, 2.268 més que els registrats durant el mes anterior segons les dades publicades per Labora i recopilades per la plataforma Obervem.es de la Mancomunitat de l’Horta Sud.

Dels 9.366 contractes registrats en maig a la comarca, 5.264 corresponen a homes i la resta, 4.102, a dones. Per municipis, Aldaia és qui més contractacions acumula en maig, amb 1.179, seguit de Torrent i Quart de Poblet, amb 985 i 752, respectivament.

L’augment en les contractacions suposa també un descens en el nombre de persones desocupades a la comarca respecte a l’any passat. Si en maig de 2022 en l’Horta Sud un total de 36.504 persones es trobaven en situació de desocupació, en el mateix mes del 2023 la xifra se situa en 34.543. El descens de l’atur en un any suposa una reducció de més del 5 %.

Polítiques d’ocupació a la Mancomunitat

Des de fa més de 15 anys, la Mancomunitat de l’Horta Sud desenvolupa diferents programes i polítiques d’ocupació coordinades des de la seua agència de desenvolupament comarcal amb la finalitat d’aconseguir el propòsit final de la plena ocupabilitat a la comarca. Tots ells es troben en concordança amb les necessitats territorials detectades en els distints diagnòstics del mercat de treball efectuats prèviament, i trobar-se perfectament alineats amb els eixos de l’Estratègia d’ocupació d’àmbit estatal i/o autonòmic i incardinats molt directament amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Les propostes van des del Punt d’Atenció a l’Emprenedor/a que presta serveis d’assessorament gratuït especialitzat i personalitzat, tant presencials com telemàtics, a empreses i persones emprenedores des del naixement de la idea fins que esta es materialitza, fins al Pacte Territorial de l’Horta Sud.

Este últim compta amb el portal Observem.es, un espai telemàtic on, de forma gratuïta, es poden consultar, entre altres molts ítems empresarials, els indicadors socioeconòmics, els recursos comarcals, les xarxes empresarials o les ajudes i subvencions, entre altres. A més, la Mancomunitat, a través del Pacte Territorial de l’Horta Sud, compta amb l’Agència Comarcal de Serveis per a les Empreses (ACSE) que té per objectius millorar la competitivitat de les empreses locals i la seua consolidació, donar suport als processos de transformació digital i sostenible i l’alineació dels objectius empresarials amb els de l’Agenda 2030, amb accions en pimes i micropimes de la comarca, amb la finalitat d’informar sobre les ajudes del Kit Digital.

Un altre dels programes en els quals treballa la Mancomunitat és el "Fem Feina", mitjançant el qual es dissenyen ferramentes telemàtiques (anàlisi del rendiment d’ocupacions) i es generen constants accions i sinergies de treball col·laboratiu a través d’itineraris formatius que demanda i oferix el mercat laboral, destinats a aconseguir la plena ocupabilitat.

A més, el pròxim dijous 22 de juny la Mancomunitat ha organitzat una jornada informativa dirigida a empreses de la comarca en la qual s’exposaran els avantatges que per a elles té el desenvolupament de la Formació Professional Dual que es porta impulsant des de Labora. Un impuls a esta formació que des de la Mancomunitat s’està complementant amb cicles informatius en els instituts de la comarca amb l’objectiu d’augmentar l’ocupabilitat, a causa de l’alta demanda de treballs especialitzats.

Fons europeus

Els Fons Europeus també són sinònim d’ocupació a la comarca de l’Horta Sud. Gràcies al Pla de recuperació, s’ha finançat el programa ERTEFE, ara conegut com a GVA.NEXT, en el qual s’ha contractat a personal tècnic especialitzat en els municipis de la comarca de l’Horta Sud, per atraure finançament europeu als municipis de la comarca i la seua efectiva repercussió en l’ocupació