Actualitat
4 de novembre de 2014

La Violència de Gènere i la Llei Penal del Menor centren la jornada celebrada en la Mancomunitat en el marc del Pla Formatiu per a Empleats d'Ajuntaments

En les sessions, que van començar el passat 21 d'octubre i es desenrotllaran fins al 25 de novembre, s'estan analitzant àrees relacionades amb aspectes jurídics bàsics com el dret espanyol, dret de família, civil, estrangeria, procediment administratiu comú, violència de gènere i menors.La Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud ha acollit este matí una nou sessió sobre coneixements jurídics per a l'atenció i orientació ciutadana, en el marc del Pla Formatiu per a Empleats dels Ajuntaments de la nostra comarca posat en marxa el passat mes d'octubre.


Concretament, en la jornada de hui s'han analitzat la Llei integral sobre violència de gènere i la llei penal del menor, dos branques del dret que qualsevol empleat públic ha de conéixer per a poder així ajudar les possibles víctimes.


La primera part de la xarrada s'ha centrat en la xacra social en què s'ha convertit la violència masclista que, en la qual cosa va d'any, s'ha cobrat la vida de 47 dones. El reconeixement dels drets d'estes víctimes és fonamental per a poder ajudar-les en el dur procés que suposa per a una dona enfrontar-se al seu agressor.


Per això, s'ha insistit en la importància de conéixer eixos drets que són: el de rebre informació i assessorament; el de l'assistència social integral que inclou atenció, emergència, suport i acollida; el de l'assistència jurídica gratuïta; l'econòmic; el dret a denunciar i a sol·licitar una orde de protecció.


En el cas de les dones estrangeres, l'orde de protecció els permet sol·licitar i obtindre un permís de residència temporal, independent de si tenien u per "reagrupación familiar" vinculat al permís de residència de l'agressor. Si les estrangeres es troben en situació irregular a Espanya, l'orde de protecció permet sol·licitar una autorització de residència temporal per raons humanitàries i deixar en suspens el procediment sancionador que s'estiguera tramitant per la seua situació irregular.


Durant la sessió s'ha explicat que per a la resolució d'este tipus de delictes, es van crear els Jutjats Especials de Violència de Gènere, en els que es tramiten tant les qüestions penals com civils, de manera que la víctima no ha d'anar de jutjat en jutjat sol·licitant empara judicial per als seus drets.


Respecte a la Llei Penal del Menor, s'han exposat les mesures que els poden ser imposades en el cas d'haver comés alguna falta o delicte, mesures que van des de l'internament, ja siga en règim tancat, semiobert, obert o de permanència de cap de setmana. O també mesures no privatives de llibertat que arrepleguen l'assistència a un centre de dia o la llibertat vigilada. Les prestacions en benefici de la comunitat i la realització de tasques socioeducatives són altres alternatives que s'apliquen a este tipus de menors.


Des del punt de vista del procediment judicial, de la instrucció i enjudiciament dels delictes i faltes comeses pels menors d'edat, són els Fiscals de Menors i els Jutges de Menors els que s'encarreguen de la seua tramitació, advocant per la integració del Menor infractor, a través de programes especials d'atenció de treballadors socials, així com de psicòlegs.


Pel este motiu, el procediment a l'hora d'enjudiciar a este col·lectiu és totalment diferent del previst per als majors d'edat, sent els Fiscals els que s'encarreguen de la instrucció dels delictes, i posteriorment, el Jutge és el que imposa la pena, ja siga una amonestació o una pena major.


Un altre dels aspectes que s'han exposat ha sigut l'obligació d'avisar immediatament als pares des del moment que es produïx la detenció d'un menor, ja que no es pot practicar cap diligència, ja siga d'àmbit policial o judicial, sense la presència dels pares o tutors.


Per a finalitzar la xarrada, s'ha reflexionat sobre l'actual Llei del Menor a Espanya ja que molts pares de xiques assassinades demanen canvis en la dita llei. S'ha posat com a exemple la sentència del 'Cuco', pel cas de Marta del Castillo, que ha reobert la polèmica sobre l'enduriment de la Llei del Menor.


Per a la Presidenta de la Mancomunitat de l'Horta Sud, Soledad Ramón, "es essencial que els treballadors de l'administració obtinguen estos coneixements, ja que la coordinació entre les institucions és el punt inicial perquè la protecció a les víctimes de la violència masclista siga completament efectiva".


La pròxima sessió formativa tindrà lloc l'11 de novembre i analitzarà el dret civil, fent insistència en aspectes com les incapacitats, herències, arrendaments o desnonaments, entre altres.