Actualitat
20 de juny de 2024

La Mancomunitat impulsa un projecte per a ajudar a normalitzar la menstruació

La Mancomunitat de l'Horta Sud ha impulsat el projecte ‘Reciclem Regles’, una iniciativa transversal amb la qual es busca ajudar a normalitzar la menstruació, especialment en l'adolescència, i abordar-la des d'una perspectiva psicològica, sociocultural i ambiental, a més de la biològica i fisiològica habitual.

La primera de les accions d'aquest projecte, que involucra als departaments d'Igualtat, Joventut i Medi Ambient de la Mancomunitat, ha sigut una formació dirigida al personal tècnic de diferents departaments dels ajuntaments. L'objectiu final era dotar-los de coneixements i eines perquè després puguen acudir als centres educatius i/o espais de joventut de les seues poblacions i realitzar tallers sobre la menstruació en els seus diferents perspectives.

La formació s'ha iniciat amb la intervenció del president de la Mancomunitat i alcalde de Sedaví, José F. Cabanes, qui ha inaugurat la jornada al costat de l'experta i educadora menstrual María Conesa Albaladejo, i a la tècnica d'Igualtat de l'entitat supramunicipal, Elena Lizama.

Cabanes ha manifestat que la Mancomunitat “sempre té entre les seues finalitats ajudar a reforçar el treball que es fa des dels ajuntaments, que són els que estan en contacte amb la ciutadania”, a més d'animar al personal tècnic municipal a formular propostes per a posteriors jornades.

La sessió de formació, que ha tingut lloc en la seu de la Mancomunitat, ha sigut impartida per María Conesa Albaladejo, professional multidisciplar en fisioteràpia, fisiosexologia i osteopatia de sòl pelvià, entre altres. A més, en la jornada s'ha creat material didàctic i de sensibilització, així com eines teorico-pràctiques per a la seua posterior difusió en els centres escolars de la comarca de l'Horta Sud.

A la formació, que ha tingut una duració de cinc hores, han acudit més de 30 professionals tècnics de la comarca i en ella s'ha explicat aspectes tan rellevants com el funcionament anatòmic i fisiològic del cicle menstrual i els factors interns i externs que influeixen en ell, els anticonceptius hormonals i la medicació per al dolor, entre altres aspectes.