Actualitat
3 de febrer de 2023

La Mancomunitat de l'Horta Sud publica un estudi que confirma la recuperació del teixit empresarial en la comarca després de la pandèmia

La Mancomunitat de l'Horta Sud ha publicat l’estudi "Les empreses de l'Horta Sud" que confirma la recuperació del teixit empresarial de la comarca després de la pandèmia. El document apunta que l’activitat empresarial ha augmentat en 1,75 % respecte l’any 2021, cosa que ha comportat la creació de 494 noves empreses.

A més, l’informe confirma la potència de la comarca en l’àmbit industrial. En este sentit, una de cada cinc indústries de la província s’ubica en algun dels vint municipis que la conformen. També se supera la mitjana provincial en altres sectors com la construcció, el comerç, l’hostaleria i el transport.

El document assenyala que de les 28.737 empreses que es troben a la comarca, un 73 % tributen per l’impost de societats i la resta per l’IRPF. Quant a la fórmula jurídica, el 80 % són societats limitades. Altrament, la segona fórmula més utilitzada és la comunitat de béns, amb un 11,05 % del total.

Pel que fa a l’activitat de les empreses, el comerç tant en gros com a la menuda és el més destacat i significa quasi la quarta part de les societats comarcals. La construcció i les activitats relacionades amb elles sumen més de 3.000 empreses, i les activitats immobiliàries, prop de 2.000. Un altre dels sectors amb una presència important és el de serveis d’alimentació i begudes amb més de 1.000 empreses.

Per municipis, Torrent és la localitat que més en té, amb 5.252; seguida de Mislata, amb 2.179; Manises, amb 2.078; Catarroja, amb 2.055 i Aldaia, amb 1.951. Per polígons industrials, El Bony (Catarroja) és el que més empreses congrega, amb 647; seguit de Mas del Jutge (Torrent), amb 598; El Bovalar (Alaquàs), amb 535 i el de Quart de Poblet, amb 493.

Ferramenta gratuïta

La Mancomunitat de l'Horta Sud, a través del Pacte Territorial de l’Horta Sud, posa a disposició de les empreses de la comarca una ferramenta gratuïta al web Observem.es, la qual les permet comparar-se amb la mitjana del seu sector, amb la finalitat de conéixer el grau de competitivitat amb els seus iguals. Les empreses reben automàticament un informe sobre punts clau de la gestió empresarial, amb consells pràctics per a la seua millora.

Ajudes a la digitalització i ocupació

La Mancomunitat de l'Horta Sud ha finalitzat, fa unes poques setmanes, el programa BETA, en el qual s’ha posat a disposició de seixanta empreses de la comarca un finançament de 180.000 euros per tal d’abordar projectes relacionats amb la digitalització i transició ecològica. A més, este programa també ha facilitat la incorporació al mercat de treball de cinquanta-huit jóvens de la comarca amb la subvenció per a la contractació per part de diferents empreses, també assentades a l’Horta Sud.

El president de la Mancomunitat de l’Horta Sud, José Francisco Cabanes, ha valorat «molt positivament» les bones xifres de creixement empresarial. «El creixement en el nombre d’empreses és, sense dubte, una gran notícia. Va veient-se la millora a les zones industrials gràcies a l’aposta tant de l’IVACE com la dels ajuntaments. Des de la Mancomunitat seguirem donant suport al teixit empresarial que cal que continue sent el motor econòmic i generador de treball de l’Horta Sud», ha explicat.