Actualitat
14 d’abril de 2023

La Mancomunitat de l’Horta Sud participarà en un projecte europeu per a millorar el Parc Natural de l’Albufera a través de la participació ciutadana

La Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud participarà en un projecte europeu amb l’objectiu de millorar el Parc Natural de l’Albufera a través de la participació ciutadana. El projecte CiBioGo, amb un pressupost total d’1,7 milions d’euros, realitzarà diferents processos participatius amb la finalitat d’elegir les millores potencials i les estratègies més eficaces per millorar l’Albufera.

El CiBioGo, finançat pel programa INTERREG EUROPA dels fons FEDER, és un projecte que se centra en la recuperació, manteniment i millora dels paratges naturals en les regions dels socis que hi participen. En el cas de la Mancomunitat de l’Horta Sud, el projecte es fixarà en la recuperació del Parc Natural de l’Albufera a través de la participació ciutadana.

Per això, es realitzaran diferents processos participatius amb les entitats, associacions i ciutadania en general dels municipis que banyen l’Albufera, com ara Silla, Catarroja, Sedaví, Alfafar i Massanassa. L’objectiu serà poder consensuar les millores potencials i les estratègies més eficaces per a la recuperació i millora del parc natural.

La governança participativa de la biodiversitat també podria ajudar a superar els conflictes entre persones usuàries, l’escàs diàleg entre els responsables de la presa de decisions i les parts interessades, les limitacions financeres i la falta de conscienciació sobre el valor de la biodiversitat.

A més, gràcies a la col·laboració amb els socis europeus, la Mancomunitat de l’Horta Sud tindrà accés a l’intercanvi de bones pràctiques en situacions semblants a les que es troba en estos moments l’Albufera. Amb esta informació podrà millorar les conclusions extretes dels processos participatius.

 

 

 

La urgència d’impulsar la participació en la governança de la biodiversitat ha augmentat recentment en el context de l’Estratègia de Biodiversitat de la UE per a 2030. Salvaguardar i protegir les zones protegides, reforçar els servicis ecosistèmics i facilitar estratègies de desenvolupament territorial respectuoses amb el medi ambient requerixen, per a la Unió Europea, de la participació i cooperació efectives de les parts interessades i de la ciutadania.