Actualitat
30 de novembre de 2022

La Mancomunitat de l’Horta Sud organitza la taula redona “15 anys de VioGén a la comarca de l’Horta Sud”

La Mancomunitat de l’Horta Sud ha organitzat este dimecres una taula redona sobre els 15 anys del funcionament en la comarca del sistema VioGén, una plataforma policial centralitzada en el Ministeri de l’Interior i destinada al seguiment i protecció de les dones víctimes de violència de gènere i dels seus fills i filles en qualsevol part del territori nacional, exceptuant Catalunya i el País Basc.

“15 anys de VioGén a la comarca de l’Horta Sud”, ha comptat amb la presència d’experts i expertes en este sistema com Estela Pardo Cerdán, cap de la Unitat d’Atenció a la Família i Dona al comandament superior de Policia de la Comunitat Valenciana; amb Jorge Martínez Ribera, Magistrat Jutge del Jutjat d’Instrucció número 2 de Torrent; Santiago Valcárcel, coordinador de l’àrea de violència de gènere de la Policia Local d’Alfafar; i María Pilar Bojó Bojó, inspectora en cap de l’Oficina de Denúncies i Assistències a les Víctimes de Violència de Gènere.

La jornada l’ha inaugurada el president de la Mancomunitat de l’Horta Sud, Jose Cabanes, qui ha destacat que l’objectiu de la taula redona era «ser d’utilitat per al personal policial de la comarca, solucionar els seues dubtes i oferir una millor protecció a les víctimes».

Durant l’acte, els policies locals de la comarca han reclamat formació en este sistema per poder traure-li el màxim partit i ser eficients a l’hora del tractament de les dades. En este sentit, la Mancomunitat ha assumit el compromís de centralitzar esta petició per poder fer arribar esta formació als policies locals de la comarca.

Una altra de les grans conclusions de la jornada ha sigut la necessitat de millorar el sistema VioGén, nodrint-lo amb informació provinent dels departaments de

serveis socials dels ajuntaments. És a dir, estos compten amb informació molt important sobre la víctima i el seu entorn i això pot ajudar a oferir una millor protecció i a augmentar la seua efectivitat.

Tots els ponents han realitzat un recorregut pels 15 anys del sistema policial VioGén on s’ha analitzat com s’implantà en la comarca a poc a poc i com ha sigut el seu funcionament a l’Horta Sud. Després d’esta primera intervenció, els assistents també han analitzat el moment actual del sistema i com funciona hui en dia.

«Volem ser útils per a la població i per això hem pensat que esta jornada podia ajudar al personal policial a apropar-se a este sistema i aprendre més sobre ell», ha afirmat Jose Cabanes, president de la Mancomunitat. A més, ha afegit: «Després de quinze anys en funcionament, era hora de fer balanç i resoldre dubtes perquè el sistema encara puga funcionar millor».