La Unitat d’Igualtat de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud juntament amb Alia (Associació Per la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Hòmens) organitzaren una jornada professional sobre l’atenció a víctimes de violència masclista en el marc de la nova llei de servicis socials. A l’encontre, titulat “Professionals davant l’atenció social i psicològica de la violència de gènere en el marc de la nova llei de servicis socials”, hi acudiren més de 40 professionals d’igualtat i de servicis socials de la comarca.
L’esdeveniment, l’objectiu del qual era que totes les persones assistents compartiren inquietuds, identificaren reptes i crearen aprenentatges per a acompanyar les dones que han sofrit violència masclista, es va iniciar amb l’obertura per part del president de la Mancomunitat, José Francisco Cabanes, i per la presidenta de la Comissió d’Igualtat de la Mancomunitat, Maribel Albalat. Ambdós destacaren «la gran tasca que realitzen totes i tots els professionals dels servicis socials i d’igualtat de la comarca» i, a més, coincidiren a remarcar «la importància d’este tipus de jornades per a compartir ferramentes i així donar un major seguiment i resposta a les necessitats de les dones víctimes de violència masclista».
En la benvinguda també participaren la regidora d’Igualtat i Formació de l’Ajuntament de Torrent, Marina Olivares, i la psicòloga de la Casa de la Dona de Torrent i de la Casa Violeta de Manises, Pilar Domínguez. Tot seguit, Gabriela Moriana, directora de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones, va desenvolupar la conferència “Acompanyament a les dones que han sofrit violència des dels recursos socials: aproximació històrica i reptes actuals”.
“Repensant l’acompanyament integral a les dones que han sofrit violència des dels servicis socials” va ser la taula redona amb la qual es va concloure la primera part de la jornada. Hi participaren Doni Arocas, treballadora social en l’Ajuntament de València; Patrícia Escortell, agent d’Igualtat de l’Ajuntament de Manises en la Casa Violeta; Mari Cruz Pla, psicòloga especialista en intervenció psicosocial amb dones i Isabel Núñez, psicòloga especialista en acompanyament psicològic amb dones víctimes de violència de gènere.
Després de la taula redona, es formaren grups de treball en els quals participaren les tècniques municipals presents en la jornada, amb l’objectiu de compartir claus d’acompanyament a dones des dels aprenentatges i les seues expectatives professionals. Les conclusions a les quals es va arribar en els diferents grups es voran plasmades al projecte: “Sé que no debería, pero me siento culpable: abordaje integral de la culpa en la violencia de género”, finançat per la Delegació de Govern contra la violència de gènere.