Actualitat
13 de juliol de 2017

La Mancomunitat cedeix l'ús del Centre Ocupacional 9 d'Octubre al Patronat d'Educació Especial "Reina Sofia"

El ple de la Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud ha aprovat, per unanimitat de tots els municipis que la componen, cedir la titularitat del Centre Ocupacional 9 d'Octubre al Patronat Reina Sofia, per un període de quatre anys, amb data 1 de gener de 2018, així com ratificar l'acord adoptat per la Junta de Govern Local del 28 de desembre de 2016 pel qual l'organisme supramunicipal finalitza el servei de gestió del centre amb data 31 de desembre d'enguany.

Aquest centre, situat a Catarroja, té com a objectiu donar una eixida laboral a persones amb diversitat funcional de l'Horta Sud una vegada hagen superat el període d'escolarització obligatòria, que en aquest col·lectiu sol estar al voltant dels 21 anys. En l'actualitat compta amb 73 usuaris d'entre 21 i 67 anys. Es tracta d'un centre públic al qual la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives remet les sol·licituds de matriculació per a la seua aprovació per la direcció del centre. El 9 d'Octubre porta funcionant 31 anys en la seua ubicació actual i 9 en una ubicació anterior. El 1986 la Mancomunitat va pagar la construcció i l'equipament de l'actual centre i va assumir la titularitat, ja que no existia una legislació sobre els centres per a persones amb diversitat funcional i van ser les associacions de pares afectats, consistoris i mancomunitats conscienciats amb aquesta realitat els que van posar en marxa els centres.

Alhora, s'aprova tornar a l'Ajuntament de Catarroja la titularitat de la parcel·la contigua al centre perquè puga, al seu torn, cedir-la a l'administració competent per a construir-hi una residència o centre de dia per a persones amb diversitat funcional. Una qüestió en la qual el consistori ja està treballant.

Josep Costa, director del Centre Ocupacional 9 d'octubre, assenyalava que "el centre continuarà funcionant com fins ara, és un centre públic perquè el costeja la conselleria i això no canvia, l'únic que canvia és la titularitat. En lloc de tenir-la la Mancomunitat ara passarà al mateix Patronat. Serem nosaltres els que haguem de tramitar les subvencions directament amb la conselleria i fer-nos càrrec de la gestió del centre", a més, Costa afegia que "des de fa dos anys han millorat la seua situació, els usuaris del centre tenen subvencionat el transport que era una revindicació de fa anys i la relació amb els responsables és molt fluida".

Els altres dos centres dels quals tenia titularitat la Mancomunitat Horta Sud són el Centre d'Educació Especial La Unió, situat a Torrent, i el Centre Ocupacional, ubicat a Aldaia, que té la gestió està encomanada a un consorci integrat per la pròpia Mancomunitat, l'Ajuntament d'Aldaia i ACYPSA (Associació de Pares Discapacitats Psíquics). En este últim cas, ja s'ha fet càrrec la Conselleria d'Idualtat i Polítiques Inclusives.

El president de la Mancomunitat Horta Sud, Carlos Fernández Bielsa, ha estat treballant aquests dos anys a la regularització d'aquests tres centres "sense danyar els serveis que presten, així com a les persones i entitats que els han estat gestionant tots aquests anys" ja que aquesta gestió és una competència impròpia que té assumida des de fa dècades l'organisme supramunicipal de l'Horta Sud.