Actualitat
14 de juny de 2024

L’Horta Sud impulsa la creació d’un Consell Comarcal de Coordinació de Seguretat

Els nous reptes en matèria de seguretat, la major càrrega de treball de les Policies Locals, l'augment de competències en algunes matèries i la proximitat territorial entre els municipis de la comarca -alguns separats per un carrer-, requereixen una major col·laboració intermunicipal. Per això, les prefectures de Policia Local de la majoria de poblacions de l'Horta Sud han reclamat la creació del Consell Comarcal de Coordinació de Seguretat.

Aquesta és la principal conclusió de la jornada celebrada aquest dimecres, 12 de juny, en la Mancomunitat de l'Horta Sud, en la qual han participat representants d'alcaldies i regidories de Seguretat, de prefectures de Policia Local i del cos d'oficials. La cita té com a precedent altres trobades celebrades en els dos últims anys.

La jornada s'ha iniciat amb la intervenció del president de la Mancomunitat, José F.Cabanes, qui ha defensat la necessitat d'una major coordinació policial entre els municipis de la comarca per a la prestació de serveis com el de Viogen, el sistema de protecció de les dones víctimes de violència masclista, especialment amb l'augment previst de casos que els cossos de seguretat hauran d'atendre per la instrucció de la inactivació supervisada.

A continuació, s'han desenvolupat diverses ponències i intervencions, a càrrec del cap de Policia Local de Silla, Pedro Ortega; el comissari d'Alfafar, Santiago Valcárcel; l'oficial de Silla, María de la Mar López, i el cap de Policia Local d'Aldaia, David Lerma. Les intervencions han culminat amb un fòrum d'intercanvi i propostes de les prefectures de Policia Local, en el qual han acordat elevar a la Mancomunitat de l'Horta Sud la proposta de la creació del Consell Comarcal de Coordinació de Seguretat, per a treballar de manera conjunta des de la Mancomunitat serveis que són competència de la Policia Local i aconseguir una actuació més eficaç.

Entre les matèries que aquest Consell abordaria estan les pròpies de Viogen (que ja suposa actualment una experiència important de coordinació), la cobertura policial en les festes i els grans esdeveniments, l'educació viària o els atestats. Durant les intervencions, s'han plantejat des de la constitució de comissions de treball fins a l'homologació d'informes, passant per la creació d'una emissora comarcal.

“Un organisme d'aquest tipus seria pioner en la Comunitat Valenciana. Tenim coneixement, existeix una experiència de coordinació a la Marina Baixa a menor nivell i es va intentar un consell per a l'àrea metropolitana de Castelló, que no va quallar”, ha explicat Pedro Ortega.

Després de la jornada, el col·lectiu policial ha avançat al president de la Mancomunitat la proposta de creació del Consell, que es formularà en breu per escrit. Per part seua, José F. Cabanes s'ha compromés a posar en marxa el mecanisme amb la consulta formal a les alcaldies i la resta del procediment, una vegada el reba.

Més recursos contra la violència masclista

Dins de la jornada, s'han oferit dues ponències específiques en matèria de Viogen, en les quals s'ha analitzat el funcionament actual i s'ha incidit en què la legislació va atorgar aquesta competència compartida a les Policies Locals sense dotar-les de majors recursos materials i humans.

Els representants policials han incidit en què en les Juntes Locals de Seguretat es proposa augmenten els recursos. Així mateix, han avisat que la instrucció de la inactivació supervisada (la inclusió de casos de risc sense mesures judicials, entre altres) augmentarà el número en una proporció que esndesconeix.

La necessitat de “analitzar fins a on pot abastar la Policia Local d'un municipi abans de comprometre's a assumir més casos, per respecte a les víctimes” o la “autoexigència elevada i implicació total” que requereix realitzar el seguiment dels casos són unes altres de les reflexions que s'han realitzat.