Actualitat
19 de juny de 2017

Jonathan Penalba ompli el pati del Museu Comarcal en l'arrencada de la XIV Cicle de Música

La veu de Jonathan Penalba va atreure ahir al Museu Comarcal de l'Horta Sud desenes d'assistents de diferents municipis de la comarca. Amb la conferència de Vicent Torrent sobre "Els textos de les cançons tradicionals" i l'actuació de Penalba arrencava el XIV Cicle de Música al Museu que continuarà els següents dijous del mes de juny. Aquest consolidat projecte, dirigit per Josep Vicent Frechina, combina la part teòrica, conferenciants experts en la matèria, amb actuacions en directe en el propi pati del museu els dijous del mes de juny. En paraules del president del consorci del Museu Comarcal Horta Sud, Carlos Fernández Bielsa, "el festival és un referent en el seu gènere, consolidat després de 14 edicions".

Penalba ha estat educat a l'Escola de Cant d'Estil, membre de diferents grups de dansa i ha compartit escenari amb Pep Gimeno Botifarra en l'espectacle "Veus Populars", que ahir va voler acompanyar-lo i donar una sorpresa als assistents. Així com també van pujar a l'escenari Javier de Bétera, Hilari Alonso o, el seu germà, Cristian Penalba, entre d'altres. El concert va servir per presentar el repertori que conforma el primer disc de Jonathan Penalba.

Dijous que ve, Josep Vicent Frechina desgranarà les arrels de les cançons de bressol en valencià. Després de la conferència, els components del projecte "Bressolant", amb la seua solista Cristina Blasco, faran una demostració de les mateixes. El projecte de llibre-Cd amb el mateix nom recull algunes de les cançons de bressol tradicionals valencianes amb arranjaments per a contemporaneizar-les.

El cicle el tancarà Jordi Reig amb la seua conferència "Espais de convivència musical a l'Mediterrània" i el grup Urbàlia Rurana. Un dels grups de folk valencians més veterans i carismàtics. Des de la seva aparició en 1990 ha mantingut una ferma aposta per la música valenciana d'arrel tradicional i els ritmes i melodies de la Mediterrània, sempre en format acústic i combinant els temes de concert amb els balls en espais públics.

Frechina, natural de Massalfassar, dirigeix ??aquest consolidat projecte des dels seus inicis. És crític musical i literari, musicòleg, estudiós de la música i la cultura popular valenciana. Col·labora en diverses revistes, és secretari del Centre d'Estudis de l'Horta Nord i president de l'Associació "Tramús, Tradició i Música», un dels editors de la revista "Caramella", de la qual actualment és coordinador. Des de 2011 és el secretari del jurat dels Premis Ovidi Montllor als artistes que publiquen música en valencià.