Actualitat
7 de juny de 2017

Jonathan Penalba, Cristina Blasco i Urbàlia Rurana protagonistes del XIV Cicle de Música al Museu Comarcal

El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March acull el catorzé cicle de música en valencià a les instal·lacions museístiques, dirigit per Josep Vicent Frechina. Aquest consolidat projecte combina la part teòrica, conferenciants experts en la matèria, amb actuacions en directe al propi pati del museu els tres últims dijous del mes de juny. En paraules del president de la Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud "catorze edicions de Música al Museu ja han consolidat al festival com un dels més importants en el seu gènere". Bielsa s'ha mostrat especialment satisfet de l'activitat ja que "connecta als ciutadans amb les seues arrels, no només comarcals, sinó de la resta de la Comunitat".

En aquesta edició, el 15 de juny, Vicent Torrent oferirà una conferència sobre els textos de les cançons tradicionals, a continuació Jonathan Penalba oferirà un concert. El jove ha estat educat a l'Escola de Cant d'Estil, membre de diferents grups de dansa i ha compartit escenari amb Pep Gimeno Botifarra en l'espectacle "Veus Populars". El concert servirà per presentar el repertori que conformarà el seu primer disc.

Dijous 22, Josep Vicent Frechina desgranarà les arrels de les cançons de bressol en valencià. Després de la conferència, els components del projecte "Bressolant", amb el seu solista Cristina Blasco, faran una demostració de les mateixes. El projecte de llibre-CD amb el mateix nom recull algunes de les cançons de bressol tradicionals valencianes amb arranjaments per a contemporaneizarlas.

El cicle el tancarà Jordi Reig amb la seua conferència "Espais de convivència musical a l'Mediterrània" i el grup Urbàlia Rurana. Un dels grups de folk valencians més veterans i carismàtics. Des de la seva aparició en 1990 ha mantingut una ferma aposta per la música valenciana d'arrel tradicional i els ritmes i melodies de la Mediterrània, sempre en format acústic i combinant els temes de concert amb els balls en espais públics.

Frechina, natural de Massalfassar, dirigeix ??aquest consolidat projecte des dels seus inicis. És crític musical i literari, musicòleg, estudiós de la música i la cultura popular valenciana. Col·labora en diverses revistes, és secretari del Centre d'Estudis de l'Horta Nord i president de l'Associació "Tramús, Tradició i Música», un dels editors de la revista "Caramella", de la qual actualment és coordinador. Des de 2011 és el secretari del jurat dels Premis Ovidi Montllor als artistes que publiquen música en valencià.