Actualitat
3 d’agost de 2018

?Hogares Saludables' rehabilita 40 vivendes en l'Horta Sud

La Mancomunitat Horta Sud col·labora amb la Fundació APIP-ACAM en un programa que forma a immigrants per a rehabilitar les llars de majors sense recursos

 

La Fundació Apip-Acam, al costat de la Mancomunitat de l'Horta Sud, està desenvolupant en 2018 un pla de ?Formació i capacitació d'immigrants en risc d'exclusió com a Mantenidors d'Habitatges' dins del programa ?Hogares Saludables'.

Així, durant 3 mesos, un grup de 14 immigrants residents a València en recursos d'acolliment de la Fundació i d'altres entitats, s'han format en l'ofici de Mantenidor-Rehabilitador. La formació abasta des dels aspectes més específics d'obres, com altres relacionats amb habilitats socials, inserció, prevenció de riscos, etc.

Amb aquest programa es pretén formar i donar majors possibilitats d'ocupació a persones en situació d'exclusió i gran vulnerabilitat.

Posteriorment, sis d'aquestes persones acompanyades per oficials amb llarga experiència, passen a ser contractades per la Fundació Apip-Acam per al desenvolupament del segon programa anomenat ?Hogares Saludables'.

En aquesta segona fase, els alumnes ja contractats, es divideixen per equips juntament amb oficials experts en obres. En eixe moment, amb la col·laboració de la Mancomunitat de l'Horta Sud, els equips realitzen diverses intervencions en habitatges ocupats per persones majors, en situació de dependència i en exclusió, derivades dels serveis socials dels Ajuntaments pertanyents a la Mancomunitat.

Obres que permeten d'una banda que aquestes persones recentment formades compten amb un contracte laboral, acumulen experiència i tinguen oportunitats d'ocupació real posteriorment, tenint en compte que cap d'ells comptava amb una contractació laboral reglada prèviament.

D'altra banda, aquestes reparacions o intervencions en els habitatges permeten facilitar la mobilitat i permanència en la llar de persones majors, afavorir l'estalvi social en retardar el cost per ingressos en residències assistides, reduir les sol·licituds a recursos assistencials, pal·liar la degradació dels habitatges i evitar possibles accidents que puguen agreujar la situació de les persones beneficiàries.

Es tracta, per tant, d'un programa d'inserció que aconsegueix un triple vessant: formativa, laboral i de millora de les condicions de les persones majors amb menys recursos.

D'aquesta manera, les obres ja en marxa es preveuen en uns 40 llars dels següents municipis: Sedaví, Aldaia, *Benetusser, Picanya, Alfafar, Catarroja, Mislata, Xirivella, Paiporta i Torrent.

Tots dos programes formen part de la convocatòria de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, de subvencions dirigides a la realització de programes d'interès general per a atendre a finalitats de caràcter social amb càrrec a l'assignació tributària del 0,7% de l'impost sobre la renda de les persones físiques a la Comunitat Valenciana.