Els municipis del partit judicial de Catarroja han aconseguit el compromís de la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana de treballar conjuntament per a crear a la comarca de l’Horta Sud un jutjat especialitzat en família que assumiria les competències de violència de gènere i que seria pioner a la Comunitat Valenciana.
El compromís ha sigut traslladat per Àngels Bixquert, directora general de Modernització i Relacions amb l’Administració de Justícia, i per José García Añón, director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, en una reunió celebrada este matí, en la quan ha participat el president de la Mancomunitat de l’Horta Sud, Jose Cabanes, juntament amb els alcaldes de Massanassa, Francisco Comes; de Catarroja, Jesús Monzó; el portaveu del Partit Popular en la Mancomunitat, Rubén Molina; i l’alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz.
Durant la reunió, els representants de la Conselleria traslladaren als alcaldes i a les alcaldesses les raons per a la creació del jutjat especialitzat en violència de gènere a Sueca, que a partir del pròxim mes de gener atendrà els casos de la partida judicial de Catarroja. A més, també es traslladaran a la capital de la Ribera Baixa els casos que fins ara es tramitaven al jutjat de Catarroja.
Bixquert i Añón desgranaren els avantatges que tindran les víctimes de violència de gènere al ser ateses en un jutjat especialitzat respecte a un jutjat de primera instància i d’instrucció com el de Catarroja, com l’acompanyament especialitzat o el tractament multidisciplinar dels casos. A més, comunicaren l’experiència que s’ha dut a terme amb èxit a la província de Castelló en la qual s’atenen casos de les demarcacions judicials de Sogorb i Nules en el jutjat especialitzat de Vila-real, amb distàncies físiques entre elles al voltant dels 50 quilòmetres.
Amb tot això, la Conselleria insistí que els desplaçaments estaran coberts i no reportaran cap cost per a la víctima i que les denuncies es podran seguir presentant a les comissaries de Policia Nacional, Guàrdia Civil o als jutjats de guàrdia més pròxims. També, es va posar a disposició dels ajuntaments la possibilitat de realitzar actes informatius per a traslladar directament als col·lectius afectats la informació sobre les noves actuacions.
Per la seua part, els primers edils agraïren les explicacions encara que traslladaren a la Conselleria la inquietud per part de la ciutadania de la distància amb la localitat de Sueca i la sensació de pèrdua d’una competència ja consolidada a Catarroja. «Des de la Mancomunitat sempre reclamem que abans de realitzar qualsevol acció des d’instàncies superiors, com per exemple esta, se’ns consulte als ajuntaments, nosaltres som qui tenim el pols de la comarca i tenim més informació per a poder prendre bones decisions», ha explicat Jose Cabanes, president de la Mancomunitat. Addicionalment, el també alcalde de Sedaví, s’ha mostrat satisfet pel resultat de la reunió: «Hem aconseguit el compromís de la Conselleria que ha tingut sensibilitat amb les nostres propostes per a poder crear, per a 2024, un jutjat de família en la comarca que puga també assumir les competències de violència de gènere. Ens hem posat a la seua disposició per fer-los arribar des dels municipis tota la informació necessària», ha conclòs.
Tant els municipis representats en la reunió com la Conselleria de Justícia s’han emplaçat a un nou encontre de treball el pròxim mes de gener per a treballar en la proposta de creació d’este nou jutjat per a la comarca de l’Horta Sud que, a més, seria pioner a la Comunitat Valenciana. Els municipis s’han compromés també a continuar la seua reivindicació per a poder seguir comptant amb un altre jutjat especialitzat en violència de gènere a la comarca.