Actualitat
20 de setembre de 2024

Els ajuntaments amb ordenances contra la prostitució animen a la resta a sumar-se

La batalla contra la prostitució ha de ser conjunta en tota la comarca i no sols dels ajuntaments sinó de totes les
administracions públiques perquè afecta els drets humans. En aquest plantejament han coincidit alcaldesses i alcaldes de diversos municipis, que han participat en una taula redona organitzada per la Mancomunitat de l'Horta Sud, entorn al Dia internacional contra l'explotació sexual i el trànsit de dones, xiquetes i xiquets. La taula s'ha celebrat aquest dijous, 26 de setembre, i ha estat moderada per l'alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora. Amb ella han fet balanç dels quasi tres anys d'ordenances municipals sobre prostitució l'alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz; els alcaldes de Massanassa, Paco *Comes, i Albal, José Miguel *Ferris, i la regidora d'Igualtat de Quart, Lucía Fernández.

La jornada l'ha oberta el president de la Mancomunitat, José F. Cabanes, qui ha recordat que “l'Horta Sud és una comarca pionera en la lluita per a abolir la prostitució ja que, cal recordar que pràcticament la meitat dels pobles té aprovada una ordenança aprovada sobre prostitució”. Aquesta iniciativa va nàixer en 2021, arran d'aparéixer a Albal assassinada una jove, Irina Gorgos, que exercia la prostitució. D'aquí ve que també la Mancomunitat “està compromesa amb l'erradicació de l'explotació sexual de les dones, xiquetes i xiquets, en les diverses formes i manifestacions que s'exerceix, com és la prostitució”, ha afegit el president.

“El focus es posa en el puter”
Ja en la taula redona, l'alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, ha intervingut recordant que, si bé a l'Horta Sud existeixen nou municipis que van aprovar i tenen vigent una ordenança sobre prostitució, en tota la Comunitat Valenciana a penes són una mica més de 30. Per això, ha valorat la importància que siguen molts més. En tots els casos d'ordenances municipals que s'han analitzat, la característica és que el puter és el focus i l'objecte de denúncia.

Per la seua part, l'alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz, ha manifestat que el consistori no ha hagut de multar a cap puter en aquests anys encara que “sí que es fa una vigilància de continuada d'uns certs habitatges”. “Tindre l'ordenança és important perquè transmetem que Benetússer és un municipi que està contra la violència exercida contra les dones. És una vergonya que, com a societat avançada, vegem en alguns llocs com una cosa normal la prostitució, quan el 80% ve del tràfic”, ha expressat. L'alcaldessa ha incidit en la importància que, tant els cossos de Seguretat com el funcionariat, estiguen formats sobre aquest tema. “És molt important que els 20 pobles tinguem l'ordenança a la comarca”, ha recalcat.

Per la seua part, l'alcalde de Massanassa, Paco *Comes, ha indicat que la modificació del seu ordenança és de 2023, encara que ja amb antelació el consistori realitzava jornades de conscienciació. “Castiguem el puter, el que creu que amb una mera transacció econòmica té dret a fer el que li done la gana”, ha opinat, per a afegir que, si multar és fonamental, “també ho és que les prostitutes siguen ateses pels Serveis Socials i realment se'ls puga oferir una alternativa de vida”. “Cal que aquesta ordenança s'aprove en tots els pobles de la comarca”, ha conclòs.

En aquesta línia, l'alcalde d'Albal, José Miguel *Ferris, ha recordat que l'ordenança, la primera a la comarca, va ser una iniciativa de l'anterior mandatari socialista. “Tan important és publicitar que poses multes com completar la tramitació perquè no prescriguen. I també que arriben a les famílies per a vegen quina persona tan miserable tenen a casa”, ha insistit, per al que ha demanat que es dote de mitjans als ajuntaments. Ferris ha revelat que a Albal s'han incoat 21 expedients a puters entre 2022 i 2023 “més els que es van fer prèviament i els de 2024”. El mandatari ha apostat per major formació al funcionariat, a la Policia Local i “als polítics”.

Finalment, la regidora Lucía Fernández, ha indicat que Quart de Poblet va aprovar l'ordenança, dins de la seua línia pionera en polítiques d'igualtat, encara que ni s'hagueren detectat casos en el municipi. “Les tanques publicitàries dels nostres polígons són molt llépoles i ens mantenim vigilants”, ha indicat. L'ordenança ha portat aparellada activitats de formació en els centres educatius, en els quals s'explica la correlació entre prostitució i pornografia. En el torn de paraula final, tot el grup ha coincidit a insistir en la importància que tots els pobles de la comarca aproven l'ordenança, i fins i tot en la necessitat d'una normativa superior que permeta actuar als ajuntaments.