Actualitat
10 de maig de 2018

El ple de la Mancomunitat de l'Horta Sud aprova el pressupost per a 2018

El ple de la Mancomunitat de l'Horta Sud ha aprovat el seu pressupost per a 2018 per un import de 2.515.830?16 euros amb els vots de dos terços dels membres de l'organisme supramunicipal. Els pressupostos van ser aprovats prèviament en la Comissió Especial de Comptes, en la qual estan representats PSPV, Compromís i Pàg. Concretament està formada per l'alcaldessa d'Alaquàs, Elvira García; l'alcalde d'Aldaia, Guillermo Luján; l'alcalde de Catarroja, Jesús Monzó, l'alcalde d'Albal, Ramón Marí; l'alcalde de Manises, Jesús Borrás; l'alcaldessa d'Alcàsser, Eva Chanzà, l'alcalde de Massanassa, Vicent Pastor; el regidor de Sedaví, José Cabanes i la regidora de Quart de Poblet, Cristina Mora.

L'organisme que presideix l'alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, tenia en 2017 un pressupost proper als 3,5 milions d'euros ?s'ha reduït en 697.897 euros, atès que la Generalitat Valenciana ha assumit directament les competències d'un dels centres la titularitat dels quals requeia anteriorment en l'organisme supramunicipal- i no posseeix endeutament bancari. ?Probablement -explica el president- és un de les poques entitats públiques amb deute zero?. La legislació actual del Ministeri d'Hisenda, no obstant açò, curiosament impedeix ?que aquest superàvit es destine a crear nous serveis per als veïns de l'Horta o millorar els existents', assegura Bielsa.

Les limitacions del capítol de personal i el sostre de despesa ?obliguen al fet que uns diners que és dels veïns i veïnes de la comarca no puga redundar en el seu benefici?, afig el President, ?máxime quan la Mancomunitat no deu un euro a cap banc?.

La Mancomunitat de l'Horta Sud ofereix múltiples serveis als municipis de la comarca, alguns de caràcter merament tècnic -com és la gestió de les multes de trànsit de 19 dels 20 ajuntaments- i uns altres amb repercussió directa sobre la ciutadania. En aquest cas es troba el Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís que tutela l'ens comarcal i al que aporta prop de 90.000 euros per a les despeses de personal i activitats, amb una ingent programació cultural. En l'àmbit cultural també es promouen i col·labora amb múltiples entitats de la comarca: IDECO, la Fundació Horta Sud, Florida Universitària, el Fons Valencià per la Solidaritat, la Federació Valenciana de Pilota (amb la qual s'ha treballat per a organitzar la I Jornada de Pilota Mancomunitat de l'Horta Sud), Guaix Coordinadora pel Valencià a l'Horta Sud, o la Banda del Majors de L'Horta Sud.

La Mancomunitat també disposa d'un equip d'advocats que, a petició dels ajuntaments, tracten d'evitar els desnonaments ?han paralitzat més de 130 casos-, un servei de recollida d'animals abandonats que opera en una dotzena de municipis i gestiona el servei comarcal de bicicletes públiques de lloguer.

L'altre punt on la Mancomunitat treballa amb especial afany és l'ocupació. Un servei d'ADL comarcal; l'engegada de l'Acord Comarcal per l'Ocupació (ACCO) després de 5 anys inactiu; la creació de 500 itineraris formatius, en coordinació amb Divalterra, per a donar ocupació a persones en risc d'exclusió social; la Creació d'una Unitat Comarcal per a assessorar a empreses i emprenedors ?amb més d'un centenar d'actuacions' Tracten de pal·liar els efectes de la desocupació a l'Horta Sud. En aquesta línia, en aquest exercici es treballarà també en un Pla Estratègic de l'Horta Sud que ja s'ha reunit, per primera vegada, aquesta setmana.