Actualitat
18 de maig de 2023

El Ple de la Mancomunitat de l’Horta Sud aprova per unanimitat la modificació dels Estatuts per convertir-se en mancomunitat comarcal

El Ple de la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud aprova per unanimitat, en la sessió celebrada ahir, la modificació dels Estatuts per convertir-se jurídicament en mancomunitat comarcal. Esta circumstància comporta l’adaptació definitiva a la Llei de mancomunitats i la possibilitat que l’entitat puga assumir en un futur més competències.

Amb l’aprovació, s’inicien els tràmits necessaris per a la modificació definitiva dels Estatuts de la Mancomunitat. Abans de tot, però, els vint municipis que conformen l’entitat també han d’aprovar esta modificació als respectius plens. A més, els canvis han de rebre el vist i plau per part de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València.

L’acord per unanimitat, representat ahir al Ple de la Mancomunitat, ha sigut possible gràcies al treball previ dels portaveus dels quatre grups polítics amb representació a l’organisme comarcal: PSOE, PP, Compromís i Podem, els quals aconseguiren un acord sobre el text definitiu dels nous estatuts.

Amb la classificació de mancomunitat comarcal, la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud tindrà la possibilitat d’ampliar les competències i els servicis que actualment presta als vint municipis que la conformen. Una de les primeres en en arribar-hi podria ser la competència en vivenda, amb la creació d’una oficina Xaloc d’assessorament a la ciutadania per l’Horta Sud.

Quant a l'organització de la Mancomunitat, la principal novetat amb la modificació d’estatuts serà el canvi en el repartiment dels vocals que formen part del ple. Fins ara, cada municipi comptava amb dos vocals, l’alcalde i un més. A partir de l’entrada en vigor d’esta modificació, la participació dels municipis al ple dependrà de la seua població. Qui més representants tindrà serà Torrent, amb un total de sis.

L’aprovació de la modificació d’estatuts arriba en l’últim ple d’una legislatura marcada per l’emergència sanitària provocada per la pandèmia i per l’esperit de

col·laboració i concòrdia al si de la Mancomunitat on les decisions importants sempre s’han aprovat per unanimitat.