Actualitat
13 de març de 2023

El Museu Comarcal de l'Horta Sud presenta en primícia una exposició amb la primera referència escrita de l’"arròs a la valenciana", primera denominació de la paella

El Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March va inaugurar ahir l’exposició "Arròs a la valenciana per a la reina d'Espanya", una mostra que pretén ratificar la importància que va tindre l’augment del cultiu d’arròs al segle XVIII. A més, s’hi exhibiran en primícia sis menús reals originals, manuscrits pel Marqués de Campo-Villar entre 1788 i 1789, en els quals hi apareix com a plat principal l’"arròs a la valenciana", la primera referència escrita al nom primigeni de la paella valenciana.

La mostra es podrà visitar de forma gratuïta fins el pròxim 5 d’abril, al Museu Comarcal de l’Horta Sud, a Torrent. L’objectiu és refermar la importància i l’evolució que va tindre l’augment del cultiu d’arròs al segle XVIII i com passa a convertir-se, del sustent bàsic i diari de les classes més necessitades de la societat valenciana, a una de les viandes preferides per la taula més important del món: la de la reina Maria Lluïsa de Borbó-Parma. S’inicia, llavors, el purisme gastronòmic a la cort espanyola.

A partir de les vitrines i dels panells informatius es poden contemplar els documents originals. Estos relaten la migració de molts valencians i valencianes a la vila de Madrid, el contacte de religiosos a les cuines dels convents d’Espanya i els virregnats americans, és a dir, l’inici de l’èxit internacional de l’aleshores denominat "arròs a la valenciana" i que, posteriorment, hem denominat paella valenciana.

Luis-Martín Ramírez és el comissari de l’exposició i fundador i titular de la Col·lecció Espínola, un dels fons més importants de gravat flamenc dels segles XVI i XVII de tota Espanya. Ramírez ha participat en nombrosos projectes relacionats amb la història i és autor de dos llibres: una investigació sobre el primer director de gravat de la Reial Acadèmia de Sant Carles, l’alcorí Julian Más y Gasch, i un altre sobre la història i l’origen valencià de l’orxata.

 

Per al comissari de l’exposició, parlem d’una «troballa important» que significa retrocedir trenta anys en l’última referència escrita que es tenia de l’"arròs a la valenciana", que era del primer quart del segle XIX. Concretament, va ser en 1818 quan Francisco de Paula Martí Mora fa referència al procediment de cocció de la gramínia. «Perquè l’arròs a la valenciana isca com el fan aquells naturals, cal que coga a foc viu», exposava Martí Mora en un capítol de la reedició actualitzada de l’Agricultura General de Alonso de Herrera.