Actualitat
29 d’abril de 2022

El Museu Comarcal de l'Horta Sud inaugura l'exposició "Terra de Campanes" que posa en valor el patrimoni campaner de la comarca

El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March va inaugurar ahir l'exposició "Terra de Campanes" que posa en valor el patrimoni campaner de la comarca i que dona a conéixer al públic la importància del toc de campana en el si de la societat tradicional valenciana.

El president del Museu Comarcal, José Francisco Cabanes, i el comissari de l'exposició Pau Sarrió van ser els encarregats d'inaugurar l'exposició que es podrà visitar fins al 15 de juny en el Museu Comarcal i que posteriorment visitarà els vint municipis de la comarca.

A través de l'exposició es podrà recórrer la història del patrimoni campaner dels municipis de la comarca de l'Horta Sud. A més, l'exposició mostra el paper de la dona en les colles de campaners i el procés de fabricació i conservació de les campanes.

Un altre dels espais més treballats en l'exposició és el que li atorga el protagonisme a l'acústica de les campanes. En aquesta part es parla de la importància que van tindre en el seu temps com a mitjà de comunicació per a avisar a la ciutadania dels pobles sobre l'hora en què començava el dia o eixia el sol, s'avisava d'actes litúrgics, de canvis en els torns de reg o fins i tot de perills com ara incendis o riuades.

El president del Museu Comarcal, José Francisco Cabanes, va destacar el treball de molts mesos per a la creació d'aquesta exposició i va posar en valor la necessitat de transmetre, sobretot a la gent jove, la cultura i tradicions dels nostres pobles. "La societat tradicional als nostres pobles no es pot entendre sense les campanes i els campanars que van ser importantíssims a l'hora de transmetre informació a la ciutadania. Forma part de la nostra cultura i costums i per això hem de posar-la en valor amb exposicions com aquesta", va explicar.