Actualitat
19 de juliol de 2017

El Museu Comarcal de l'Horta Sud i el MUPA Aldaia s'integren en un recorregut virtual del projecte EU-LAC Museums juntament amb altres 34 museus d'Europa i Amèrica Llatina

El terme ?museu comunitari? descriu un tipus particular d'espai museístic que engloba certs valors en comú de la identitat local, incloent a més la participació de la comunitat local en la concepció i disseny dels fons del museu, siga de gestió privada o pública. El projecte internacional EU-LAC Museums, promogut per la Unió Europea, pretén posar en valor i visibilitzar experiències de museus comunitaris singulars a Europa, Amèrica Llatina i països del Carib. Es tracta de museus que realcen valors identitaris originals on els propis veïns i veïnes del municipi col·laboren o realitzen aportacions que s'acaben integrant en les activitats del museu local.

Dos museus de l'Horta que practiquen aquesta política museística estan integrats en la xarxa internacional de museus comunitaris EU-LAC Museum. Es tracta del Museu del Margalló d'Aldaia (MUPA) i el Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March, de Torrent. El primer ofereix una visió de l'artesania del ventall a la Comunitat Valenciana des del segle XVIII fins als nostres dies, on Aldaia és el principal centre productor. Mentre que el segon mostra una antiga casa de llurador que permet conèixer les formes de vida d'una família agricultora de la comarca dins del context de la societat preindustrial.

L'EU-LAC Museum el formen un total de 36 museus i paisatges culturals d'Espanya, Portugal, França, Regne Unit, Jamaica, Xile, Perú i Costa Rica. L'objectiu d'EU-LAC Museums és fomentar les relacions entre aquests països en l'àmbit de la museología comunitària. Per a abordar aquest desafiament, EU-LAC Museums reuneix un equip de professors i professionals de museus nomenats per les Aliances Regionals d'Europa i Amèrica Llatina i el Carib del Consell Internacional de Museus (ICOM). Les entitats que coordinen aquest projecte són les universitats de St Andrews d'Escòcia, Les Índies Ocidentales de Jamaica, Pontifícia Catòlica de Perú, Austral de Xile i la Universitat de València, a més del Museu Nacional de Arqueologia de Portugal i el Consell Internacional de Museus de França.

El cordinador del projecte a Espanya és Jorge Hermosilla, Catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional i Vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, qui ha integrat en EU-LAC Museums als museus d'Aldaia i Torrent.

Museus virtuals

Una de les línies de treball d'EU-LAC Museums és l'ús de les tecnologies digitals en els museus mitjançant recorreguts virtuals 360o així com la digitalització en 3D d'objectes museístics representatius, secció que coordina el professor de la universitat de St Andrews d'Escòcia, Alan Miller, al costat dels seus col·laboradors Karem Brown, Alan Miller, Iain Oliver i Catherine Annes Cassidy. El passat mes de gener aquests quatre especialistes van realitzar un taller de digitalització de fons museístics en el Museu Comarcal de l'Horta Sud i diversos treballs de digitalització en el museu de Torrent i en el MUPA.

Tot açò es mostra en el portal web multimèdia http://eulacmuseums.net/ on es poden realitzar visites virtuals a 36 museus, entre ells el d'Aldaia i Torrent, sense necessitat de comprar un bitllet d'avió per a desplaçar-se als dists museus. En aquest sentit, el MUPA i el Museu Comarcal de l'Horta Sud figuren en l'apartat de la web Virtual Museum Galleries and Resources (http://eu-lac.org/galleries/). La web inclou, a més, altres dos espais valencians, el Museu Príncep Felipe de València i la localitat de Cortes de Pallás, on es realitza un recorregut virtual pels paisatges singulars i el nucli l'urbà d'aquest municipi de la Valle d'Aiora.

Integren també la xarxa EU-LAC Museums els museus de Xile: Malalhue, el Rodolph Amandus Fhillippi, Lloc Castillo de Nibbla i Metropolità-Antropològic Maurice Van Maele. Per Costa Rica estan els museus Grijalba, el Boruca Indians i el Colonial Church of Nicoya. Figuren a més el Trauen National Museu i les Piramides de Túcume de Perú,; el TheNathional Museum de Jamaica, el Nathional Museum and Art Gallery de Trinidad; el Shetland Museum And Arxive i el Unst Boat Haven, tots dos d'Escòcia. Entre uns altres.

 


Passos a seguir per a veure els 36 museus virtuals d'EU-LAC Museums:

1. Web EU-LAC Museums: http://eulacmuseums.net/

2. Entrar en ?Virtual Museum and Mitjana Files'

3. Apartat Virtual Museum Galleries and Resources: http://eu-lac.org/galleries/

4. Subapartat ?360o Tours': http://eu-lac.org/galleries/virtualtour.php

5. MUPA: https://roundme.com/tour/118647/view/299011/

6. Museu Comarcal Horta Sud: http://eu-lac.org/galleries/virtualTour.php