Actualitat
20 de juliol de 2017

El Museu Comarcal de l'Horta Sud estrena la producció pròpia ?Tallant la fusta?

El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March ha estrenat una nova producció pròpia titulada "Tallant la fusta. Tresors vius de l'Horta". Es tracta d'una exposició realitzada amb els testimonis i aportacions de tres tallistes de la comarca: Felipe La Penya, Helyos Torralba i Rufino Brioso. El contingut combina panells introductoris, entrevistes, fotografies i peces realitzades per ells mateixos. La mostra està dividida en quatre àmbits (els oficis de la fusta, l'obrador tradicional, la mecanització i la reflexió sobre les causes de la decadència de l'ofici i les vies de conservació vinculades a l'art i l'oci).

El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March està treballant amb un pressupost general de l'organisme per a l'exercici 2017 que ascendeix a 112.569 euros, tant en despeses com en ingressos. D'aquesta quantitat, la Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud aporta 82.176 euros (75%), l'Ajuntament de Torrent 10.956 euros (10%), Caixa Rural de Torrent 10.956 euros (10%) i la Fundació Caixa Torrent 5.478 euros (5%).

En l'últim any s'han realitzat 221 activitats al museu: 181 concertades per a grups (escolars, adults, associacions...) i 40 puntuals. El museu manté una relació constant amb les associacions i entitats museístiques de la comarca amb les que programa activitats conjuntes. El seu treball li ha consolidat en el rànquing mundial dels museus comunitaris locals.

El terme "museu comunitari" descriu un espai museístic que engloba certs valors en comú de la identitat local, incloent a més la participació de la comunitat local en la concepció i disseny dels fons del museu, sigui de gestió privada o pública. El projecte internacional EU-LAC Museums, promogut per la Unió Europea, pretén posar en valor i visibilitzar experiències de museus comunitaris singulars a Europa, Amèrica Llatina i països del Carib. Es tracta de museus que realcen valors identitaris originals on els propis veïns del municipi col·laboren o realitzen aportacions que s'acaben integrant en les activitats del museu local. Dos museus de l'Horta estan integrats a la xarxa internacional de museus comunitaris EU-LAC Museum, el Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March i el Museu del Margalló d'Aldaia (MUPA).