Actualitat
22 de desembre de 2022

El Museu Comarcal de l’Horta Sud inaugura l’exposició de Quart de Poblet que tanca el cicle d’exposicions “20 anys, 20 pobles”

El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March ha inaugurat una exposició temàtica sobre el municipi de Quart de Poblet que tanca la iniciativa #20anys20pobles, amb la qual el Museu ha celebrat el seu vinté aniversari, i que ha apropat a la ciutadania el patrimoni de tots els municipis de la comarca. La mostra de Quart de Poblet, que es podrà visitar del 22 al 29 de desembre, d’una banda, pren com a referència el Museu Virtual i, d’una altra, versa sobre la Passejà de Sant Onofre que l’any que ve celebra el seu tercer centenari.

En l’exposició, prenent com a referència el Museu Virtual de Quart de Poblet (https://museuquartdepoblet.org/), s’exhibixen una selecció dels més de 2.000 objectes i 4.000 fotografies que formen part de la col·lecció del Museu Virtual. Estes peces repassen la història més recent del poble de Quart de Poblet: edificis desapareguts, empreses històriques amb més d’un segle d’història o documents oficials, entre altres.

La mitat del projecte del Museu Virtual ha sigut finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER, inclòs en la Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat, EDUSI, i en el marc del Programa operatiu pluriregional d’Espanya, POPE, 2014-2020.

Per una altra part, Quart de Poblet ha volgut dedicar una part de l’exposició a la seua festa més tradicional: la Passejà de Sant Onofre. A través dels objectes indispensables per a la seua celebració i una sèrie de material gràfic que mostra la seua evolució a través dels anys, es fa un repàs a esta festa que en 2023 celebrarà el seu tercer centenari.

La mostra exposa «unes peces que suposen un emocionant homenatge a la població a través de les vivències i records personals que han compartit molts dels seus veïns i veïnes», ha afirmat la regidora de Cultura i Patrimoni Local de Quart de Poblet, Cristina Mora Luján. A més, la tinenta d’alcaldia de Quart de Poblet ha volgut destacar el projecte del Museu Virtual: «és un projecte que volem molt, és un museu viu que seguirà creixent gràcies al suport i la contribució dels quartans i quartanes».

Esta exposició tanca el cicle d’exposicions #20anys20pobles que es va iniciar en juny de 2021 amb motiu de la celebració del vinté aniversari del Museu Comarcal de l’Horta Sud. El museu ha acollit les exposicions de distints pobles de la comarca i seguirà disponible per a tots els municipis de l’Horta Sud que vullguen organitzar una exposició en les seues instal·lacions per a mostrar tot el seu patrimoni històric, cultural o artesanal.

El president del Museu Comarcal i de la Mancomunitat de l’Horta Sud, Jose Francisco Cabanes, ha aprofitat la inauguració per a agrair a aquells que «han presentat la seua història i cultura» en el cicle d’exposicions, i ha animat a la resta de municipis a «aprofitar el Museu Comarcal» amb mostres sobre el seu patrimoni. A més, ha afegit que «esta iniciativa també forma part de l’estratègia de promoció turística per a atraure visitants de les comarques del nostre entorn i, sobretot, generar coneixement entre la ciutadania de l’Horta Sud que enfortisca i faça créixer el sentiment de pertinença a la nostra gran comarca».