Després de 15 dies plantada en la plaça de l'Església de Paiporta, la falla SOM va cremar aquest dissabte, 22 de març, minuts abans de les 12 de la nit. El foc va devorar la creació de David Sánchez Llongo, que combinava materials convencionals i vareta, consistent en unes mans de les quals emergia una flamerada i escenes dedicades al voluntariat que va ajudar en les primeres setmanes després de la DANA.
El propi artista i l'equip que ha dissenyat la falla, Lola García i Daniel Gomz, van presenciar la cremà juntament amb representants de totes les entitats i institucions que conformen el projecte SOM: la Junta Comarcal Fallera de l'Horta Sud, la Junta Local Fallera de Torrent, l’Agrupació de Falles de Mislata, l’Agrupació de Falles Túria (Quart de Poblet i Xirivella), la falla Convent Jerusalem, el Col·lectiu Pólvora a la Vespra, la Fundació Horta Sud i la Mancomunitat de l'Horta Sud.
També alcaldesses, alcaldes i edils, entre ells la mandatària de Paiporta, Maribel Albalat, i el president de la Mancomunitat, José F. Cabanes, van acudir a la plaça de l'Església de Paiporta, al costat de la delegada del Govern, Pilar Bernabé. Cabanes aprofità l'emotiva cita per a regalar a la falla Convent, a l'empresària Hortensia Herrero i a Bernabé una làmina de l'artista de Xirivella, Maika Sosa, que es comercialitza a través d'una entitat solidària a benefici dels afectats per la DANA.
Així mateix, van estar en la plaça de l'Església una vintena de Juntes Locals Falleres de la comarca de l'Horta Sud i d'altres punts, una representació de la falla Convent Jerusalem, amb el president Paco Segura al capdavant, així com els quadres d'honor de comissions falleres de nombrosos municipis.
Desfilada de Juntes Locals Falleres
Prèviament, les JLF havien participat en una cercavila, acompanyades per les dues bandes de música de la població, la Primitiva i la Unió Musical. Per a dur a terme de tot el muntatge, la Junta Local Fallera de Paiporta va disposar d'un equip de voluntàries i voluntaris, integrat per 60 persones.
L'encarregada de prendre foc a la falla va ser Carmen Prades Gil, la fallera major de Convent Jerusalem. L'entitat Piroval es va encarregar de tot l'operatiu de la cremà. I en finalitzar, entorn de la 1 de la matinada, es va disparar un castell de focs artificials al carrer Montcada de Paiporta, que és el que no es va poder utilitzar en la població en la ‘Nit del Foc’, a causa de la pluja.
Visites guiades
La cremà i el castell van culminar una llarga jornada que començava al matí, quan part de l'equip coordinador del llibret va organitzar una sèrie de visites guiades en les quals ha va participar mig centenar de persones. D'aquesta manera, Laura Sena, Héctor Moreno i Ferran Martínez van explicar a les persones visitants la situació de l'Horta Sud després de la DANA, la història de les falles a la comarca, el projecte SOM, les característiques de la falla i altres aspectes.
L'itinerari, que va tindre també caràcter benèfic, va passar pel barranc i pel Museu de la Rajoleria, un dels centres culturals greument afectats de la comarca. Els fons que es van arreplegar aniran destinats a les més de 70 comissions que han declarat oficialment danys per la catàstrofe, a través del portal “Agermaneu-vós” de la Fundació Horta Sud.