Actualitat
3 d’octubre de 2017

El centre museístic de l'Horta Sud Josep Ferrís March acull durant el mes d'octubre un taller de talla artesanal

El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March és un centre de conservació, difusió, recerca i exposició del patrimoni cultural de la comarca, implicat en la dinamització social i cultural del seu territori, sobre la base d'aquells elements que històricament han definit la personalitat de la comarca i constitueixen els seus senyals d'identitat. El museu es troba instal·lat a casa de l'Estudiant de Boqueta, una antiga casa de pagesos construïda durant la primera dècada del segle XX. La visita a l'exposició permanent ens permet conèixer les formes de vida d'una família de la comarca que, com era freqüent en el context de la societat preindustrial, en la majoria dels casos obtenia els seus recursos del treball de la terra. La visita es pot completar amb altres activitats que periòdicament ofereix el museu relacionades amb un coneixement directe del territori i d'alguns aspectes més concrets que aprofundeixen sobre els continguts de l'exposició permanent.

Durant el mes d'octubre acollirà un taller d'iniciació a la talla impartit per Felipe Lapeña. On es coneixerà l'ofici, els materials, les eines i la fabricació. El taller, de sis hores de durada, es desenvoluparà en tres dies (4, 6 i 18 d'octubre) amb un contingut eminentment pràctic i, al mateix temps, servirà per a donar a conèixer la riquesa del museu.

Per al president del Museu, Carlos Fernández Bielsa, tallers com a est formen part de les "accions destinades al foment de la tradició i la cultura, on volem donar a conèixer als veïns i veïnes de la comarca el nostre patrimoni".

3El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March està treballant amb un pressupost general de l'organisme per a l'exercici 2017 que ascendeix a 112.569 euros, tant en despeses com en ingressos. D'aquesta quantitat, la Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud aporta 82.176 euros (75%), l'Ajuntament de Torrent 10.956 euros (10%), Caixa Rural de Torrent 10.956 euros (10%) i la Fundació Caixa Torrent 5.478 euros (5%). En l'últim any s'han realitzat 221 activitats en el museu: 181 concertades per a grups (escolars, adults, associacions') i 40 puntuals. El museu manté una relació constant amb les associacions i entitats museístiques de la comarca amb les quals programa activitats conjuntes.

El seu treball li ha consolidat en el rànquing mundial dels museus comunitaris locals. El terme ?museu comunitari? descriu un espai museístic que engloba certs valors en comú de la identitat local, incloent a més la participació de la comunitat local en la concepció i disseny dels fons del museu, siga de gestió privada o pública. El projecte internacional EU-LAC Museums, promogut per la Unió Europea, pretén posar en valor i visibilitzar experiències de museus comunitaris singulars a Europa, Amèrica Llatina i països del Carib. Es tracta de museus que realcen valors identitaris originals on els propis veïns del municipi col·laboren o realitzen aportacions que s'acaben integrant en les activitats del museu local. Dos museus de l'Horta estan integrats en la xarxa internacional de museus comunitaris EU-LAC Museum, el Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March i el Museu del Margalló d'Aldaia (MUPA).