Actualitat
22 de maig de 2017

Educació, lluita i revindicació al Museu Comarcal de l'Horta Sud

Retrats de xiquetes i xiquets en blanc i negre que transmeten la duresa de la vida. Les mans marcides del dur treball al camp. La lluita camperola per posseir terres per poder conrear-les... Aquests són alguns dels eixos temàtics que pot trobar el visitant a l'exposició "Movimento Dos Sem Terra" emplaçada al Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March fins al dos de juny. La mostra es pot visionar en l'horari del propi museu, de matí i vesprada, de dimarts a dissabtes. L'exposició és fruit del treball conjunt amb el Museu de la Rajoleria de Paiporta, la regidoria de cultura del consistori i la institució museística comarcal de l'Horta Sud. Les fotografies són donació de Pascual Serrano.

La lluita del Moviment dels Treballadors sense Terra (MST) del Brasil és coneguda arreu del món. L'objectiu del MST no és només aconseguir terra per als camperols, sinó molt més, com demostra l'experiència de la Cooperativa Regional de Comercialització i Industrialització Dolcimar Luiz Brunetto, amb emplaçament en el municipi Riu negrinho, el seté més ric del país a causa, entre altres sectors, de l'exportació de fusta i paper. Aquesta cooperativa confirma que el MST participa en la regeneració mediambiental del Brasil i desenvolupa una encertada política de comercialització dels seus productes agrícoles.

El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March és un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural de la comarca, implicat en la dinamització social i cultural del seu territori, en base a aquells elements que històricament han definit la personalitat de la comarca i constitueixen els seus senyals d'identitat. El museu es troba instal·lat en ca l'Estudiant de Boqueta, una antiga casa de llauradors construïda durant la primera dècada del segle XX. La visita a l'exposició permanent ens permet conèixer les formes de vida d'una família de la comarca que, com era freqüent dins el context de la societat preindustrial, en la majoria dels casos obtenia els seus recursos del treball de la terra. La visita es pot completar amb altres activitats que periòdicament ofereix el museu relacionades amb un coneixement directe del territori i d'alguns aspectes més concrets que aprofundeixen sobre els continguts de l'exposició permanent.