Actualitat
15 de juliol de 2014

Clara Pérez: "El Museu Comarcal de l´Horta Sud ha d'oferir una visió profunda del passat i provocar la reflexió sobre el present"

La col·laboració de les persones que han experimentat el canvi social i cultural de la comarca, així com la implicació de les noves generacions són l'aposta principal de la nova directora del Museu Comarcal de l'Horta Sud, Clara Pérez Herrero, per a convertir-ho en un espai de reflexió i aprenentatge.



Clara Pérez Herrero és la nova directora del Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March. Natural de Burjassot i amant del patrimoni cultural valencià, és llicenciada en Geografia i Història i està especialitzada en la gestió de patrimoni i museus. La seua experiència professional que li precedix confirma la seua dedicació i vocació personal a la interpretació i la difusió de les arrels patrimonials i històriques dels espais més rics de la nostra Comunitat. El museu és el seu hàbitat natural.


La nova directora del Museu afronta esta nova etapa amb la il·lusió i motivació necessàries per a incentivar un canvi de perspectiva: la unió entre museu i veí per a potenciar el seu impacte cultural i social en la comarca de l'Horta Sud.


Per a Clara Pérez, "El objectiu a mitjà termini és convertir el museu en un espai de col·laboració entre tècnics, professionals i comunitat, i propiciar la participació de la gent de la comarca en tots els àmbits d'actuació, és a dir, obrir completament les portes d'este museo".


La idea d'un museu obert al territori i a la comunitat va unida al desig que els veïns puguen interpretar i comprendre una realitat històrica que per a molts resulta estranya i desconeguda. Entorn d'esta concepció, el museu es convertix en un espai de reflexió, d'interactuació i de transmissió de coneixements. "El museu ha d'anar més enllà de la mera descripció, ha d'oferir una visió profunda del passat i provocar la reflexió sobre el presente", ha explicat Pérez.


Per a oferir eixa reflexió, la directora fa una crida a la implicació de totes les persones que conviuen en la comarca de l'Horta Sud, és a dir, no sols aquelles persones que han experimentat els canvis socials i culturals de la comarca durant el segle XX, sinó també la col·laboració de la gent forana i de les noves generacions, que aporten una visió diferent i actual de les relacions humanes i de la interacció amb l'entorn.


En este sentit, per a Clara Pérez es fa essencial ampliar el discurs del museu per a introduir l'anàlisi del present, per mitjà de projectes participatius i produccions específiques. "Retratar la història construint un discurs col·lectiu és un gran repte, però quelcom necessari si volem que el museu complisca la seua finalitat social i cultural".


Per a tal fi, la programació del museu introduirà novetats importants. "Tanto el Museu Comarcal de l'Horta Sud com la societat que representa oferixen moltes possibilitats d'acció i sóc molt conscient de la gran oportunitat que es presenta , sobretot tractant-se d'un museu consolidat i amb una programació estable i gestionada amb molt bon criteri per l'anterior director, Adriá Besó", ha subratllat la directora.


Visites dinamitzades, un nou blog de didàctica, projectes escolars, tallers per a adults i una programació anual entorn d'un tema clau del patrimoni i història de la comarca són les novetats que llança la nova direcció, amb el compromís de continuar els projectes iniciats ja pel museu enguany com la creació d'itineraris autoguiats per mitjà dels codis QR, la difusió de les col·leccions del museu en les xarxes socials i la introducció de les noves tecnologies en les exposicions permanents.


"Tinc la intenció de continuar el camí recorregut fins ara en la valoració i difusió del patrimoni de l'Horta Sud, per al que farà falta la col·laboració d'institucions i associacions implicades en la seua recuperació, així com la participació dels col·lectius comarcales", ha remarcat.