Actualitat
22 d’abril de 2018

Alcàsser, Alfafar, Benetússer, Beniparrell, Catarroja, Mislata, Quart de Poblet i Torrent combinen formació i emprenedorisme

L'Acord Comarcal per la Creació d'Ocupació (ACCO) a l'Horta Sud, en la seua edició de 2018, està recorrent totes i cadascuna de les localitats de l'Horta Sud. Aquesta última setmana, Alcàsser, Alfafar i Benetússer han acollit sengles tallers d'alfabetització digital. Una de les manques comuna a moltes de les persones aturades de la comarca. Beniparrell ha reunit, en una primera xarrada informativa, a les persones desocupades interessades a formar part d'aquest programa. Per la seua banda, Mislata, Torrent, Catarroja i Alcàsser ja han desenvolupat el programa amb gran assistència de públic. Aquesta Unitat Comarcal és un espai de suport compartit, on a través d'un tutor o coach, es proporciona informació, assessorament i tutorització per al desenvolupament d'una idea de negoci, i es crearan espais de formació específica (noves tecnologies per a empresaris/àries, emprenedors/as, fiscalitat, màrqueting?). En aquest sentit, Quart de Poblet va acollir un taller sobre emprenedorisme impartit per Enrique Gómez Herráiz.

El projecte té un altre vessant dirigit a realitzar una revisió mèdica de la gestió de negoci al empresariat que requerís d'un diagnòstic de la seua situació o desconega els sistemes per a realitzar-ho, de manera que es puguen detectar situacions de vulnerabilitat o crisi que facen perillar la rendibilitat i sostenibilitat de les ocupacions creades i la riquesa local activada, oferint recursos i criteris objectius per a la presa de decisions. Hi haurà tant tallers individuals com grupals.

Com a novetat, aquests tallers tenen un sistema de treball per a la cerca d'ocupació basada en el treball en equip i el compromís amb el grup, "un/a para tots/as i tots/as per a un/a". Una metodologia de cerca activa d'ocupació per referència. Cada unitat de treball té per objectiu la inserció dels seus membres realitzant la cerca com un col·lectiu posant els recursos, referències, habilitats i contactes individuals a la disposició de cada persona, fluint de forma multidireccional al benefici de totes. En les sessions es treballarà de forma transversal una bateria de recursos, competències i habilitats necessàries per a millorar l'ocupació, així com l'acompanyament en la prospecció laboral per part de l'equip tècnic augmentant les possibilitats d'afrontar una cerca activa d'ocupació més motivadora i positiva.

Aquest projecte sorgeix de les conclusions i propostes del diagnòstic del territori dut a terme per la Mancomunitat a 2017 i que estableixen, entre unes altres, la necessitat de crear un context favorable per a l'engegada d'iniciatives emprenedores. En concret incideix en el desenvolupament de programes de coaching dirigits a majors de 45 anys que milloren la seua ocupabilitat, així com dirigits a joves amb baixa qualificació. La incorporació d'actuacions de promoció de l'ocupació local que promoguen l'emprenedorisme, elaborar plans d'alfabetització digital avançada per a empreses i xicotets comerços, així com tallers de noves tecnologies, tributació, màrqueting, responsabilitat social,? i elaborar un catàleg on-line de recursos per a empreses i comerços que contribuïsquen al desenvolupament i creixement empresarial.

El projecte compta amb una subvenció del Servef de 240.000 euros, la quantitat íntegra que va sol·licitar per a dur a terme dos nous projectes. El primer, la creació d'una Unitat Comarcal de Creació i Desenvolupament Empresarial, que genere un context favorable per a la formació, desenvolupament, consolidació i diversificació de les xicotetes i mitges empreses (també comerç) en la comarca de l'Horta Sud, proporcionant un espai de reunió i formació amb suport tècnic i gratuït. També es formarà un Fòrum de participació per l'ocupació on els principals agents socioeconòmics de la comarca (ACCO, Agències de desenvolupament local dels 20 municipis, SERVEF i associacions empresarials o de comerç) concòrreguen en un espai de diàleg i participació que genere estratègies territorials en honor d'un desenvolupament sostenible i un increment de l'ocupació digna.

La Mancomunitat està treballant per integrar en el projecte ? del que formen part els sindicats, CCOO i UGT, i entitats empresarials com el Club de Gerents de Torrent i l'Agrupació Comarcal d'Empresaris (ACE)- altres associacions empresarials comarcals per a ?conjuminar la capacitat humana i tècnica dels agents socials, en honor de millorar la situació laboral de les persones de l'Horta Sud i adequar els components a la realitat actual comarcal' afirmava el president de la Mancomunitat, Carlos Fernández Bielsa.

Precisament, la seu de la institució supramunicipal ha acollit la presentació del projecte per a enguany amb la presència del president del consorci del ACCO i de la Mancomunitat de l'Horta Sud, Carlos Fernández Bielsa; la coordinadora de programes de la mancomunitat, Felicitat López; el AEDL comarcal, Andrés Martínez; representants sindicals d'UGT i CCOO; Francisco Giménez, president del Club de Gerents de Torrent, així com les tècniques i tècnics encarregades de la formació i l'assessorament.