Actualitat
30 de juny de 2021

Administracions i societat civil es comprometen a treballar per a involucrar als ajuntaments per avançar en la transició energètica

Representants tècnics i polítics de la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació de València i la Generalitat, així com del teixit associatiu de la comarca, han debatut hui en Benetússer sobre el model energètic de l’Horta Sud per avançar en la transició energètica. En la jornada, on també hi han participat representants de municipis de fora de la comarca, que han exposat les seues experiències d’èxit, i el consultor energètic Ángel Ruiz, hi han assistit representants de diversos municipis de l’Horta Sud.

Les administracions local, provincial i autonòmica competents en l’Horta Sud s’han reunit hui al matí, juntament amb el teixit associatiu, en el Xalet de la Xapa de Benetússer per a debatre sobre el model energètic de la comarca. La trobada s’ha realitzat en el marc del projecte Serà Horta Sud 2030, que fa poc més d’un mes ja va reunir als mateixos actors en Torrent per cercar consensos per avançar en matèria de mobilitat sostenible.

La taula ha començat a les 11:00h i s’ha dividit en tres parts. Les dues primeres han permés abordar el debat sobre el repte energètic des de diverses perspectives i, la darrera, cercar formes concretes per a avançar en la matèria.

Després d’una breu presentació a càrrec de la regidora d’igualtat i educació de l’ajuntament amfitrió, Ana Martín, i del director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, ha tingut lloc una ponència sobre ‘Governança i gestió pressupostària de l’Administració’ a càrrec de l’expert en consultoria energètica en les administracions públiques i actualment responsable del projecte ‘Our city Our energy’ Ángel Ruiz. En la ponència, Ruiz ha destacat la importància de canviar el model de transparència de les administracions públiques per tal de fer-la senzilla i comprensible per a les persones, potenciant així la implicació ciutadana, la confiança ciutadania-administració i l’aprofitament de la intel·ligència col·lectiva.

Tot seguit, l’alcalde d’Albalat dels Sorells, Nicolau Claramunt, el director de la Fundació València Clima i Energia, Carlos Sánchez, i, en vídeo, Marta Morera, antiga tècnica responsable de Rubí Brilla (Barcelona) i actual directora general de l’Institut Català de l’Energia han explicat les experiències d’èxit dels seus municipis en matèria de transició energètica. En la taula, moderada pel tècnic de l’Institut Valencià de l’Edificació, Pablo Carnero, ha quedat palesa la importància de la voluntat política, indiferentment de la grandària del territori o la capacitat pressupostària, la necessitat de mesurar de forma objectiva l’estat del consum i de la demanda energètica del municipi per a poder optimitzar i avançar en la matèria, i de fer participant a la ciutadania, implicant-la a través de la reducció de tràmits i l’augment de les bonificacions fiscals per a la instal·lació d’energies renovables d’autoconsum.

Una vegada escoltades les experiències de municipis capdavanters en transició energètica, representants de la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació de València, la Generalitat i el teixit associatiu de la comarca, en quant que actors amb competència en la comarca, han debatut sobre com avançar en aquesta línia en l’Horta Sud.

Salva Moncayo, coordinador tècnic d’Aeioluz, ha començat fent una anàlisi de l’estat de la qüestió en el territori, destacant la dificultat d’obtenir dades unificades en la matèria i, conseqüentment, per fixar les bases per a la millora. Després del debat, la Mancomunitat Horta Sud, representada pel seu vicepresident Josep Cabanes, s’ha compromés a treballar per mancomunar serveis energètics entre els municipis de l’Horta Sud. En una línia similar, el cap de secció de transició energètica de la Diputació de València, Joan Aguado, i la directora general de canvi climàtic de la Generalitat, Celsa Monrós, han estirat la mà per a col·laborar conjuntament entre administracions i societat civil per a involucrar als ajuntaments a treballar en aquesta tendència, teixint xarxes i promovent l’intercanvi d’informació i coneixements.