Actualitat
30 de maig de 2017

Un magatzem d'emocions al Museu Comarcal de l'Horta Sud

Identitat, sentiments i sociabilitat són alguns dels valors que promou l'innovador projecte "Acompanyant" desenvolupat al Museu Comarcal de l'Horta Sud. Es tracta d'un programa pioner en el nostre territori, que suposa la interactuació entre les col·leccions pròpies del museu i els assistents als tallers, malalts d'alzheimer, amb una finalitat educativa i lúdica. El contacte amb el patrimoni etnològic provoca un lligam amb la seua experiència de vida particular que ajuda a no perdre la seua identitat. Al llarg d'aquests mesos han format part d'aquest projecte pilot col·lectius com les Tyrius de Torrent; el "Grup de Memòria" de la Parròquia Sagrada Família de Torrent, que treballa amb un grup de feligreses amb problemes de memòria; residents del Centre de Majors de Quart de Poblet, integrants del programa de reminiscència que es desenvolupa en aquesta localitat; o l'associació COTLAS de València, amb un important nombre de voluntaris que treballa amb malalts d'Alzheimer, entre d'altres col·lectius. Tots ells han format part activa del programa desenvolupat al Museu Comarcal, així com en la seua avaluació.

"Apostem per un model de museu social on les col·leccions estiguen al servei de les persones i no a al contrari" assegura Carlos Fernández Bielsa, president del consorci del Museu Comarcal de l'Horta Sud, que integren la Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud, l'Ajuntament de Torrent, la Fundació Horta Sud i Caixa Rural Torrent. En aquesta mateixa línia, l'entitat museística comarcal compta amb el taller "La memòria dels objectes" que aquest any s'ha complementat amb aquest innovador projecte.

El públic objectiu d'aquest programa pilot han estat, majoritàriament, les persones malaltes d'Alzheimer, entre altres col·lectius amb trastorns mentals degeneratius. Segons l'informe de 2016 de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) entre 800.000 i 1.000.000 de persones pateixen Alzheimer a casa nostra. Les previsions per al 2050 són més negatives i es calcula que l'envelliment de la població duplicarà les xifres d'afectats per aquesta malaltia. L'increment de l'esperança de vida comporta una sèrie de necessitats educatives i de lleure actiu per a les persones en aquesta franja d'edat. Unes possibilitats que es redueixen dràsticament quan parlem de majors afectats per malalties mentals degeneratives. Per a aquest col·lectiu, precisament, va enfocar Rafael Monzó Casañ seu Treball de Fi de Grau (TFG) en la titulació de Pedagogia de la Universitat de València que ha desenvolupat al Museu Comarcal.

Amb l'arribada del mes de juny, el Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March canvia el seu horari. Durant els mesos d'estiu, de juny a setembre, estarà obert de dilluns a divendres de 10:00 a 13:30 i de 17:00 a 20:00, romanent tancat els caps de setmana. Es tracta d'un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural de la comarca, implicat en la dinamització social i cultural del seu territori, en base a aquells elements que històricament han definit la personalitat de la comarca i constitueixen els seus senyals d' identitat. El museu es troba instal·lat en ca l'Estudiant de Boqueta, una antiga casa de llauradors construïda durant la primera dècada del segle XX. La visita a l'exposició permanent ens permet conèixer les formes de vida d'una família de la comarca que, com era freqüent dins el context de la societat preindustrial, en la majoria dels casos obtenia els seus recursos del treball de la terra. La visita es pot completar amb altres activitats que periòdicament ofereix el museu relacionades amb un coneixement directe del territori i d'alguns aspectes més concrets que aprofundeixen sobre els continguts de l'exposició permanent. El museu fomenta el diàleg intergeneracional en les seves activitats. És aquesta línia treballa amb associacions locals, com ara el Club de Petanca de Torrent, amb els que organitzen jornades en què participen persones de fins a tres generacions diferents.