Actualitat
14 de maig de 2018

El Museu Comarcal de l'Horta Sud celebra el Dia Internacional dels Museus revindicant les aportacions del veïnat

El lema proposat per al Dia Internacional dels Museus ?Museus Hiperconnectats: Nous enfocaments, nous públics' ens convida a entendre el museu com a part inherent de les comunitats locals i ofereix l'oportunitat de reforçar aquests vincles i de crear altres nous. Al Museu Comarcal de l'Horta Sud s'ha aprofitat l'ocasió per a visibilitzar aquestes connexions i reconéixer les aportacions de la comunitat que construeix el museu dia a dia, que l'omplin de continguts, el recolzen, contribueixen a la conservació de les col·leccions, el dinamitzen mitjançant les activitats que proposen i en les que hi participen, en definitiva, les persones que li donen sentit.

El Museu Comarcal de l'Horta Sud és fruit de la creació col·lectiva. En novembre de 1995, la Fundació Horta Sud va adquirir la propietat d'un immoble situat a l'antic carrer del Pi per a instal·lar el museu. A partir d'aquell moment començà la tasca de recollida de peces que han aportat els veïns de la comarca per tal de poder configurar les col·leccions. El mobiliari, l'aixovar de la casa, les eines del camp, objectes vinculats a l'ofici d'aladrer, fuster, sabater, xocolater, forner, boter, granerer, corretger... van ser aportats per famílies de tots els municipis que conformen la Mancomunitat de l'Horta Sud.

Són moltes les persones que han contribuït generosament a donar contingut a les col·leccions del museu amb els seus testimonis, parlant del seu ofici, de la vida quotidiana, de l'experiència vital des d'una perspectiva de gènere.

Però aquesta iniciativa hauria quedat en no res si no s'hagueren involucrat altres institucions com la Mancomunitat de l'Horta Sud, l'Ajuntament de Torrent o Caixa Rural Torrent. Les persones que representen aquestes entitats al Consorci del Museu Comarcal, donen suport a la tasca d'investigació, dinamització, manteniment i conservació del museu.

La programació d'aquest museu es recolza en les col·laboracions de diversos col·lectius i associacions implicades en la conservació i difusió del patrimoni cultural valencià, com els cicles de concerts, realitzats pels Conservatoris de Torrent i Catarroja; el Cicle Música al Museu, pel que han passat especialistes en la recopilació i transmissió del folklore valencià; el Cicle de Concerts de Campanes i els cursos realitzats per l'Associació de Campaners de la Catedral de València,... que contribueixen a la difusió i conservació del patrimoni immaterial en la comarca.

Patrimoni, territori, mobilitat sostenible, igualtat, respecte a la diversitat, inclusió i coneixement lliure són els principis que compartim amb altres col·lectius en la Xarxa d'Entitats pel Patrimoni, una xarxa fluida i oberta de col·laboració en la que participen o han participat Amical Wikimèdia, Castell d'Alaquàs, Col·lectiu Soterranya, Coordinadora pels Boscos del Túria, Fundació Horta Sud, Fundació Assut, l'Horta en Moviment, Museu Comarcal de l'Horta Sud, Museu de Ceràmica de Manises, Museu d'Història de València, Museu de la Rajoleria de Paiporta, Museu del Palmito, Museu de Paterna i l'Institut de Creativitat i Innovació Educativa de la Universitat de València,  Puntal dels Llops, Museu de Prehistòria de València, Museu de Montcada, MALL de Llíria, Per l'Horta, Biciescuela i Abicval. l'acció més visible és el Ciclopasseig pel Patrimoni, que porta ja tres edicions  visibilitzant el patrimoni des de els valors mencionats.

Els centres educatius de la comarca, entitats municipals, associacions i persones que col·laboren activament en la posada en marxa d'iniciatives i projectes conjunts enriquixen la programació del museu i li donen sentit al projecte cada dia. El Museu Comarcal de l'Horta Sud, representat per Carlos Fernández Bielsa, vol agrair i posar en valor les aportacions d'aquesta comunitat que crea museu.

No podem oblidar la importància de les xarxes socials en l'establiment i enfortiment de  vincles entre els museus i els usuaris. És per això que el Museu Comarcal llança una campanya per visibilitzar i reconèixer les aportacions de la comunitat, que cada vegada cobra més importància en el dia a dia d'aquesta institució.