Actualitat
3 de juliol de 2017

Dotze municipis de l'Horta Sud tenen mancomunat el servei de recollida d'animals

La Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud gestiona el servei de recollida, custòdia i protecció d'animals de companyia abandonats, errants o decomissats; el tractament d'animals morts en espais públics i el desenvolupament de l'estructura necessària per a fomentar sempre la seva posterior adopció en 12 municipis de la comarca. Nou d'ells que el gestionen de manera conjunta des de fa anys -Albal, Aldaia, Alfafar, Benetússer, Beniparrell, Catarroja, Paiporta, Picanya i Quart de Poblet- i tres localitats -Mislata, Sedaví i Xirivella- que s'han sumat el mes passat.

En 2016 es van recollir més de 300 animals en els nou municipis de la comarca que tenien aquest servei mancomunat. Molts d'ells són animals de companyia extraviats, que finalment recuperen els seus propietaris. Gairebé un miler de gossos -de diferents punts de la geografia que tenen aquest servei contractat amb l'empresa- va sortir de la deixalleria l'any passat, principalment de tornada a casa dels seus propietaris i en gran mesura també a adopcions a través de les protectores amb què treballen (HelpDog València, Can Tirolina de Catarroja, SOS Frenchy, Amics de Dexter...) o famílies en situació d'acollida temporal.

L'empresa que gestiona la recollida d'animals actualment, Gossos d'Alpe, té gairebé 200 gossos en espera d'adopció en les seves instal·lacions de Sollana. El centre compta amb una veterinària, de dilluns a dissabte, que s'encarrega d'administrar la vacuna antiràbica a tots els animals que arriben, així com de col·locar-los un microxip. Els gossos que més costen d'adoptar són els de grans dimensions, tipus mastin, pastor alemany o els considerats de raça potencialment perillosa (pitbull, American-Stanford,...), pels quals es fan campanyes específiques per adoptar aquests exemplars, com l'actual "Adopta un grandot".

Els responsables municipals que tenen aquest servei mancomunat exigeixen, en cada convocatòria, el sacrifici zero dels animals recollits, així com el foment de l'adopció dels mateixos. Són poques les empreses que donen aquest servei i cap d'elles amb seu a la comarca.

Tots els dissabtes de l'any, de 10:00 a 13:30, el centre Gossos d'Alpe obre les seves portes perquè voluntaris i famílies puguin passar un dia de convivència amb els animals del centre. Els passegen, juguen amb ells i descobreixen una forma diferent de tenir oci en família. L'experiència és molt gratificant, sobretot per als més petits que, en alguns casos, aconsegueixen que els seus pares adoptin o acullin algun d'aquests animals a la recerca de nova família.