Actualitat
16 de setembre de 2014

Arranca el curs en el Museu Comarcal de l'Horta Sud amb noves propostes

Com principals novetats destaca la posada en marxa de les visites dinamitzades


Després de l'estiu, i coincidint amb l'inici del curs escolar, el Museu Comarcal de l´Horta Sud inicia també la seua activitat amb nombrosos tallers i exposicions dirigits a tots els públics, fent especial insistència en els escolars.


En este sentit, la programació de tallers per al curs 2014-2015 ha sigut enviada a 1.323 col·legis de la província de València, encara que la intenció és ampliar-la també a centres educatius de Castelló, Alacant, Escoles d'Adults i acadèmies per a estrangers, entre altres, amb l'objectiu de, d'una banda, poder formar part de les activitats extraescolars que cada any marca el professorat dels col·legis per als més menuts, alhora que donar l'oportunitat a la resta de col·lectius i ciutadans en general de disfrutar amb les iniciatives que oferta el Museu Comarcal de l'Horta Sud.


Al llarg d'este curs, i tenint en compte el gran èxit d'edicions anteriors, tornaran a realitzar-se els tallers de xocolate, els jocs tradicionals, conéixer els pesos i mesures antigues, aprendre a cuinar el pa, elaborar instruments de canya i criar cucs de seda. Les exposicions també seran protagonistes, amb el Betlem Tradicional com a principal atractiu durant les festes de Nadal.


Però sens dubte, la principal novetat per a este curs 2014-2015 seran les visites dinamitzades, una iniciativa amb què el Museu pretén convertir als visitants en actors protagonistes, implicant-los en activitats específiques que s'organitzaran durant la pròpia visita i que faran que les persones que s'acosten fins al Museu es convertisquen en visitants actius.


En este sentit, s'han programat 3 visites dinamitzades que es desenrotllaran al llarg de tot el curs. La primera, disponible al setembre, es denomina "La peça intrusa" i es tracta d'un joc d'agudesa visual i observació que pretén fer reflexionar sobre els canvis que s'han produït al llarg del segle XX en el forma de vida, a partir de la identificació d'objectes anacrònics ubicats estratègicament al llarg de l'exposició permanent.


"Els objectes compten..." és el nom de la segona visita dinamitzada que es desenrotllarà a partir de gener i que té com a finalitat donar a conéixer diferents aspectes de la vida tradicional a partir dels objectes, així com reflexionar sobre el concepte de patrimoni. Durant la visita, es plantejarà quin és el valor de les peces del museu i per què hem de conservar-les, a més d'analitzar la informació que proporcionen.


La tercera i última visita es podrà realitzar a partir del mes d'abril i planteja com es produïx l'explotació de l'entorn per part de les societats tradicionals i quins són els efectes de les activitats artesanals en el paisatge. Davall el títol "Un paisatge dins de casa", en esta activitat s'exploraran les sales del Museu, analitzant el procés de fabricació i ús dels objectes de la vida quotidiana i valorant les transformacions que han produït en el paisatge de l´Horta Sud.


La Cooperativa d'Educació Gençana, de Godella, inaugurarà les visites escolars el pròxim 14 d'octubre. Per a visitar el Museu els grups escolars han de concertar una visita a través del correu electrònic difusio@museuhortasud.com o en el telèfon 961 588 221.


Així mateix, el museu també està obert per a tots els interessats a conéixer el patrimoni cultural de la comarca i la riquesa que amaga esta casa de llauradors construïda durant la primera dècada del segle XX. Al setembre l'horari al públic és de dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. A partir del mes d'octubre, el Museu obrirà les seues portes també els dissabtes, quedant així l'horari: de dimarts a divendres, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h i els dissabtes d'11 a 13.30 i de 17 a 20 h.


La presidenta de la Mancomunitat, Soledad Ramón, ha destacat la seua intenció que el Museu "arrive a tots els racons de la Comunitat Valenciana, oferint a veïns i visitants la possibilitat de disfrutar d'un espai únic en què a més de conéixer el patrimoni cultural de la comarca, es poden realitzar activitats complementàries que ens ajudaran a reflexionar sobre la història dels nostres avantpassats".