Actualitat
9 de juny de 2017

El Cicle ?Música al Museu? referent de la música tradicional valenciana

Frechina, natural de Massalfassar, dirigeix ??el Cicle de Música al Museu des dels seus començaments fa 14 anys. Crític musical i literari, musicòleg, estudiós de la música i la cultura popular valenciana. Col·labora en diverses revistes, és secretari del Centre d'Estudis de l'Horta Nord i president de l'Associació "Tramús, Tradició i Música» -un dels editors de la revista "Caramella", de la qual actualment és coordinador-. Des de 2011 és el secretari del jurat dels Premis Ovidi Montllor als artistes que publiquen música en valencià.

 

Com es va iniciar la idea del Cicle Música al Museu?

Fa 14 anys un grup de gent proposàrem fer un curs de cant tradicional al Museu Comarcal Horta Sud Josep Ferrís March. Des de la primera edició, el treball ens dugué a donar-lo forma de cicle. Així que duguem ja 14 cicles.

l'estil ha anat variant cada any, què busques quan planifiques la programació?

La novetat. El Cicle Música al Museu és un aparador de tendències de la música tradicional valenciana. Escorcolle i trie el més novedós. Una vegada tinc clar els concerts busque una conferència adient. La miscel.lània entre música i conferències és el que li ha donat coherència al cicle des del seu naixement.

Novetats i primícies per a enguany?

Sí. Per exemple, Jonathan Penalba presentarà al Museu Comarcal el seu primer disc com a cantant en solitari, ?De soca-rel'. Penalba és un cantador assaonat a diversos grups de danses i Cant d'Estil. Ha compartit escenari amb Pep Botifarra en l'espectacle ?Veus Populars'.  I de joves a grups emblemàtics del folk valencià, com Urbàlia Rurana, que després d'un llarg silenci discogràfic arriben al Museu amb un nou enregistrament davall del braç, ?De tornada a les ribes', que presentaran al seu concert. El cicle també servirà per donar a conéixer el projecte de l'editorial Andana, Bressolant, un llibre disc que arreplega cançons de bressol tradicionals valencianes.

Les mares i pares volem  que les nostres filles i fills es bressolen en valencià?

Sí, hi ha una generació de pares i mares que volen transmetre la nostra llengua als menuts des del bressol. La iniciativa d'Andana i la compra per banda de la Diputació de València d'exemplars del disc ha permés difondre el treball.

Una tasca en la que vas participar?

Vaig col.laborar en la tria de les cançons de bressol. És un projecte col.lectiu. Tota la gent que ha participat al disc no cap al museu però el que ha fet Josep Maravillas, l'arranjador i productor musical, és organitzar un grup de músics amb una sola veu, Cristina Blasco, per a les presentacions en directe. I eixe quartet és el que tindrem al Museu. El concert està acompanyat d'una conferència sobre l'origen i la tipologia de les cançons de bressol valencianes.

Cada dijous a les 20h conferència i a les 22h concert?                                

Sí, es una mescla que ens funciona molt bé. El cicle s'ha convertit en un emblema de la música tradicional valenciana i els amants d'este tipus de música el tenen anotat a les seues agendes.

I tot açò al Museu Comarcal de l'Horta Sud

És importantíssim que l'agenda cultural estiga diversificada, que l'oferta no se concentre a la ciutat de València. I que comarques com l'Horta Sud, tan pròximes a la capital, tinguen la seua pròpia agenda cultural. La tasca que fa el consorci del Museu Comarcal de l'Horta Sud per mantindre una activitat cultural durant tot l'any és molt important. I este cicle n?és una prova. Molta gent ha conegut el Museu gràcies als concerts i les conferències.