Actualitat
24 d’octubre de 2017

El 4 de novembre el Museu Comarcal de l'Horta Sud acull un taller familiar gratuït prèvia reserva de plaça dins del cicle "Espanta la Por! Per Tots Sants, monstres valencians"

Gravar la teua primera pel·lícula, tenir com a escenari un museu i que a més estiga ple de monstres valencians és tot un atractiu per a les persones participants en l'activitat produïda pel Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March dins del cicle ?Espanta la Per! Per Tots Sants, monstres valencians' de la Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d'Etnologia. Un centenar d'alumnes de cinquè i sisè de primària de diferents col·legis de l'Horta gaudeixen d'una jornada lúdica i didàctica en les instal·lacions del museu, on poden rodar seqüències d'època, amb recreacions d'indumentària de principis de segle XX, dins de les set jornades organitzades pel museu, que presideix Carlos Fernández Bielsa, entre el 17 d'octubre i el 12 de novembre. Les persones participants troben en les diferents estades siluetes dels monstres valencians, s'expliquen contes, històries i llegendes sobre ells i, a més, com a activitat final graven un curtmetratge amb aquesta temàtica.

Per al dissabte 4 de novembre, el Museu Comarcal de l'Horta Sud ha preparat un taller familiar gratuït, que seguirà la dinàmica dels tallers escolars. Les places són limitades i cal reservar cridant al telèfon del Museu 961588221.

La Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d'Etnologia han dissenyat aquest cicle amb una programació d'activitats dirigides tant a públic adult com a infantil que pot consultar-se al seu web. L'objectiu principal és revindicar, al voltant del Dia de Tots Sants, moment molt influït per la festa nord-americana de Halowen, l'existència en l'imaginari valencià de monstres propis com el Butoni, l'Home del Sac, les bruixes, la Tarasca, els donyets o el Drac del Patriarca, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana on aquests personatges són protagonistes de rondalles i llegendes.

A les espantacriatures valencianes ja no només les trobem en la memòria oral dels nostres avis: ara han passat a formar part de molts llibres que arrepleguen rondalles i treballs de recerca. Per açò, les persones participants podran trobar lectures molt interessants que parlen d'ells a les bilbioteques participants. El projecte ha sigut inclòs en el Pla Valencià de Foment Lector 2017-2021 ?Llegim, llegim, llegim? de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la GVA i compta amb el suport del Servei de Formació del Professorat - CEFIRE Específic d'Infantil de la Conselleria d'Educació.

En l'edició de 2017 el projecte s'ha desenvolupat en escoles, més de 80 biblioteques públiques ?on s'han fet tallers d'animació lectora- i en museus etnològics locals, com el Museu Comarcal de l'Horta Sud.